Naj obstajajo le zasebne medijske hiše, javna TV ni (več) smiselna!

3

Piše: mag. Aleš Ernecl, urednik

Razprava o odpravi RTV prispevka je, iz vidika družbe – kompleksna. Kako to storiti, kaj narediti z mnogimi ljudmi, ki bi zaradi česa takega izgubili službo? Iskreno, mislite, da bi si »naša«, desna vlada privoščila, da ji »čez noč« na ulici ostane, karikiram, 2000 ljudi?

Bi RTV prispevek bil OK, če bi ta televizijska hiša bila bolj po »našem« okusu, če bi bila res »objektivna«, »apolitična«, »nepristranska«, če bi ustrezala »prozaičnim idealom novinarstva«? Nekateri na desni bi dejali: »Da.«

V tej kolumni se ne bom posvečal temu, kako se javne televizije, kjer obstajajo, financirajo v drugih državah, v katerih državah ukinjajo obvezni prispevek, itn…Posvetil se bom nečemu, kar je zame nasploh najmočnejši argument proti smiselnosti obstoja javne televizijske hiše, posledično tudi RTV prispevka.

Novinarje na fakultetah učijo, da je objektivno novinarstvo možno, če novinarji le izpolnjujejo standarde novinarstva, ki so posledica tradicije razprav najboljših mislecev na tem področju. Novinar, ki »nima stricev iz ozadja«, ki se ni »prodal«, ki je fakultetno izobražen, verjame, da je zmožen objektivnosti, da obstaja poročevalski, novinarski jezik, v katerega ni zakodirana politična ideologija, pa se je mogoče izogniti temu, da bi bil pristranski, če le uspeš nadzorovati svojo nestrpnost do določenih politikov, določenih političnih strank, določene politične ideologije. Verjamem, da je celo večina novinarjev, zaposlenih na RTV, takšnih, tj – ne bi me čudilo, če so. Kakorkoli…

Moje mnenje, ki ga bom podrobneje razdelal v kakšni naslednjih kolumn, je to, da nič od tega ne drži. Da objektivnih novinarjev, objektivnih televizijskih, časopisnih hiš, internetnih portalov, itn., načeloma ne more biti. Iz tega, po mojem mnenju, sledi, da je za raznolikost in politično strankarsko in politično – ideološko, relativno izenačenost, najboljše, da obstajajo le zasebne hiše, ki jasno in razločno povedo, »čigave« so, kateri ideologiji sledijo. Če in ko imamo le takšne hiše, je možen boljši, enostavnejši pregled, nadzor nad medijskim prostorom – povprečnega gledalca, bralca…Če vemo, »čigava« je hiša, lahko motrimo to, o čemer poročajo, z vidika stranke, ki ji pripadajo, če vemo, kateri ideologiji se trudijo slediti, lahko poročanje ocenjujemo z vidika te ideologije, v vsakem primeru pa lahko ločimo strankarsko pripadnost, politično ideološko subjektivnost – in dejstva. In jih lahko kritiziramo, kot »povprečni gledalec, ki potrebuje informacije«, če nam lažejo o dejstvih – in kot strankarsko pripadni, kot ideološko prepričani, če se nam zdi, da njihovo poročanje ne sovpada s strankarsko linijo ali ideologijo.

Vse dotlej pa bomo imeli to, da se TV hiše in mediji nasploh proglašajo za »objektivne«, ne ve se natančno, kdaj so strankarsko subjektivni, kdaj so ideološki – in kdaj poročajo o dejstvih, ki so enaka za vse medije, ne glede na njihove »subjektivnosti«.

Javna TV je zgodovinsko lahko služila vsaj dvema smotroma, ki jima več ne: 1. Informiranju prebivalstva določene družbe in 2. Indoktrinaciji prebivalstva na rovaš monopolne pozicije pri informiranju.

Družbena omrežja, tuje hiše, internetni portali, you tube…Ne, javne TV svojim smotrom več ne morejo služiti, torej…A katera vlada, če sploh katera, si bo to ne samo upala povedati na glas, ampak v povezavi s tem kaj naredila?

Št. komentarjev: 3
  1. bruh pravi

    dober članek ampak v post-komunistični državi je nemogoče, da so državne službe opuščene….in ker je realnost taka, bi bilo treba, da bi po vzoru EUrope skušali, da so v javni televiziji kvote, v smilslu, da vsaka politična opcija ima “svoje ” novinarje ….kajti tole sedaj je sprenevedanje na kubik…..vsi vemo, da je velikanska veličan zaposlenih prepičanih levakov, ki se igra na neodvisnost tako, da dnevno pljuva po drugače mislečih in liže smrdeče ri tke….ajd….ni neodvisnosti, za neodvisnostjo se vedno skrivajo NAJBOLJ mafijsko/ideološko/voilno disciplinirani …poglejte le za bando 571….ajd….

  2. bruh pravi

    tudi tako imenovani raziskovalni novinarji so politčna bitja in delujejo politično….upam, da vam je tudi to jasno……in “demokratićni zahodni” mainstream je trdno v roki demokratovvusa/socialdemokratovveu…..ajd…..niti trump ga ne bo premagal, čeprav je dokazal, da velika večina ne verjame več v “neodvisne” medije….zato morajo levaki vedno bolj uporabljati sodišča……kar je postaja izredno nevarno….politizacija sodišč na zahodu je novost…..kajti tam ni bilo komunistićne tradicije političnih sodišč , kot so naša…..ajd…

  3. re gornjim pravi

    Ha, ha, to so “bistroumni” komentarji, ki so všeč uredništvu in cenzuri?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen