Na Berlinalu restavrirani nemi film o življenju Judov

0

Na 68. filmskem festivalu v Berlinu bodo letos kot posebno projekcijo predstavili restavriran nemi nemški film Das alte Gesetz iz leta 1923, ki ga je režiral Ewald Andre Dupont. Projekcijo filma o asimilaciji judovskih skupnosti v Evropi bo spremljala nova filmska glasba, ki jo podpisuje francoski skladatelj Philippe Schoeller.

“S svojim avtentično oblikovanim setom in izvrstno igralsko zasedbo, kar je odlično ujel tudi direktor fotografije Theodor Sparkuhl, je film Das alte Gesetz (Antični zakon) izstopajoč primerek kreativnosti judovskih filmarjev v Nemčiji leta 1920,” je povedal Rainer Rother, ki je na Berlinalu zadolžen za sekcijo retrospektiv.

Organizatorji so prepričani, da film, ki bo prikazan v programu klasik, predstavlja pomemben vpogled v zgodovino Judov. Po premiernem prikazu restavrirane različice v Berlinu bo zaokrožil po številnih mestih Vzhodne Evrope, ki so bila pomembna za Jude, kot so Budimpešta, Varšava in Dunaj. Prav tako bo proti koncu prihodnjega leta prikazan na Filmskem festivalu nemega filma v San Franciscu, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Berlinale bo potekal od 15. do 25. februarja. Prvič v zgodovini ga bo odprl animirani film, in sicer Isle of Dogs režiserja Wesa Andersona, na čelu žirije pa bo nemški režiser Tom Tykwer, ki mu je mednarodni sloves prinesel film Teci, Lola, teci. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen