Da Vincijevega Odrešenika sveta pridobil muzej Louvre, a ne tisti v Parizu, ampak v Abu Dabiju

0

Muzej Louvre v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih je v petek sporočil, da so Da Vincijevega Odrešenika sveta (Salvator mundi), najdražjo sliko na svetu, ki so jo prejšnji mesec prodali na dražbi, pridobile lokalne oblasti. Informacijo so dali v javnost potem, ko so se v medijih pojavile različne informacije.

Muzej Louvre Abu Dabi je izrazil navdušenje, da bo razstavil sliko, ki je na novembrski dražbi v New Yorku dosegla rekordno ceno. S 450 milijoni dolarjev je postalo najdražje umetniško delo, ki so ga kdajkoli prodali na dražbi.

“Delo je pridobil oddelek za kulturo in turizem Abu Dabija,” je muzej tvitnil v petek tako v angleškem kot v arabskem jeziku, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju britanskega Guardiana je enako potrdila tudi dražbena hiša Christie’s v New Yorku. “Christie’s lahko potrdi, da je oddelek za kulturo in turizem Abu Dabija pridobil Odrešenika sveta Leonarda da Vincija,” je avkcijska hiša zapisala v petek in dodala, da se veselijo, da bo ta izjemna slika javnosti na ogled v tamkajšnjem Louvru.

Omenjeni podatek je zadnji preobrat v poročanju o sliki. Njenega kupca v času dražbe niso razkrili, v zviševanju ponudb, ki je trajalo skoraj 20 minut, pa je sodeloval prek telefona. Ameriški časnik New York Times je poročal, da naj bi jo kupil malo znani savdski princ Bader bin Abdulah bin Mohamed bin Farhan al Saud iz kroga savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, pri čemer se je skliceval na dokumente, ki jih je pregledal.

Po pisanju AFP je Wall Street Journal v četrtek poročal, da je savdski prestolonaslednik dal denar za nakup te zelo iskane upodobitve Jezusa Kristusa ter pri tem uporabil posrednika.

Najnovejši tviti iz muzeja, iz katerega so že napovedali, da Da Vinci “prihaja” v Abu Dabi, temu poročanju niso izrecno oporekali, piše AFP.

Država je znamenitost pridobila kmalu po tem, ko so Združeni arabski emirati in Savdska Arabija objavili ustanovitev novega vojaškega in gospodarskega odbora, ločenega od Sveta za sodelovanje zalivskih držav. V zadnjih letih je bil največji igralec v svetu umetnosti v Perzijskem zalivu Katar, vendar so junija letos Savdska Arabija in nekateri njeni zavezniki prekinili diplomatske in trgovinske odnose z Doho, ki jo obtožujejo podpore ekstremističnih skupin.

Leonardo da Vinci je umrl leta 1519, danes pa obstoji še manj kot 20 njegovih del. Sliko Odrešenik sveta, ki jo je domnevno ustvaril po letu 1505, je edino delo, ki naj bi bilo v zasebni lasti. Zanjo je veliko časa veljalo, da je kopija, pred nekaj leti pa so potrdili njeno avtentičnost.

Oljna slika velikosti 65 krat 45 centimetrov naj bi nekoč pripadala angleškemu kralju Karlu I., potem ko naj bi bila prvotno ustvarjena za francosko kraljevo družino. V Anglijo naj bi jo s sabo prinesla hčerka francoskega kralja Henrietta Maria, ko se je leta 1625 poročila z angleškim monarhom.

Slika je bila leta 1958 na dražbi v Londonu prodana za zgolj 45 funtov. Takrat je namreč veljala za delo enega od sledilcev Da Vincija, ne pa za njegovo lastno umetnino. Za več let se je nato za njo izgubila sled, nakar se je znova pojavila leta 2005 in bila deležna velikega zanimanja kot “izgubljeni Leonardo”. Pred novembrsko dražbo je bila v lasti ruskega zbiralca in milijarderja Dmitrija Ribolovlova.

Muzej Louvre v Abu Dabiju so odprli novembra. Gradili so ga osem let, stal pa je 1,1 milijarde dolarjev. Ima stalno zbirko 600 del, še 300 jih je izposojenih iz Francije. Za to plačuje Parizu več sto milijonov dolarjev, pa tudi za uporabo imena Louvre in upravljavske nasvete, je še zapisal Guardian. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen