Vinakoper slovesno obeležil 70-letnico; na leto proizvede okoli 3,2 milijona litrov vina različnih blagovnih znamk

0

Najpomembnejši istrski vinar Vinakoper je pozno popoldne s poslovnimi partnerji slovesno obeležil 70 let delovanja in hkrati tudi prejem naziva vinar leta. “Vinakoper je srce istrskega in tudi slovenskega vinogradništva,” je poudaril prvi mož koprskega podjetja Robert Fakin, uspehe Vinakopra pa je izpostavila tudi državna sekretarka Tanja Strniša.

Zgodba Vinakopra je plod trdega dela sedanje in prejšnjih ekip, ki so si prizadevale za dvig pivske kulture in kvalitete vina tako v Istri kot po vsej Sloveniji, je na današnji prireditvi poudaril direktor Robert Fakin.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša pa je med drugim koprskemu vinarju čestitala za bogato lastno pridelavo. Kot je dodala, pa je posebej razveseljivo, da so v podjetju v zadnjih petih letih obnovili okoli 20 odstotkov svojih vinogradov.

Zgodba Vinakopra se je začela leta 1947 z ustanovitvijo podjetja Vino, ki je imelo glavno klet v tunelih pod Belvederjem v Kopru. Novo klet na današnji lokaciji so nato odprli v 50. letih. Danes Vinakoper premore 586 hektarjev vinogradov, letno pa pridela med štiri in 4,6 milijona kilogramov grozdja ter povprečno 3,2 milijona litrov vina različnih blagovnih znamk.

Letošnja letina vina bo dobra, je za STA ob robu prireditve ocenil glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar: “Postavljeni bomo zopet pred čudovite, elegantne malvazije in tiste prave, bogate refoške, z lepimi barvami in veliko sadnosti.”

V primerjavi z lanskim letnikom bo po njegovem v letošnjem več elegance. “Letnik 2016 nam je prinesel tiste bogatosti, polnosti, strukture, torej eno čudovito priložnost za zorenje rdečih vin, pa tudi belih,” je spomnil Zidar in dodal, da bo letnik 2017 “bolj eleganten, bolj svež, bolj saden in prijeten, tudi mogoče na alkoholni stopnji malo nižji, kar je pa seveda prijetno, da bomo lahko popili tudi kozarec več”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen