Tudi z izobraževanjem nad migracijske tokove

0

Dr. Milan Zver se je na povabilo predsednika Evropskega Parlamenta Antonia Tajanija udeležil konference Towards a renewed partnership with Africa, ki je potekal v sredo, 22. novembra v Evropskem parlamentu, kjer je spregovoril o potencialih programa Erasmus+ v Afriki.

Konferenca Towards a renewed partnership with Africa je bila organizirana v luči prihajajočega vrha Afrika – Evropska Unija, ki bo potekal konec novembra v Slonokoščeni  obali. Tam bodo evropski in afriški voditelji razpravljali o prihodnosti partnerstva med kontinentoma.

Dr. Zver je v govoru opozoril, da se Afrika srečuje z veliko težavami od izjemne revščine, terorizma, notranjih konfliktov, slabega vodenja držav in brezposelnostjo. To so glavni razlogi, poleg pomanjkanja delovnih mest, zaradi katerih mladi Afričani množično zapuščajo svoje domove in iščejo boljše življenje v  Evropi ali pa postanejo lahek plen terorističnih skupin.

Evropska unija je namenila 1.34 milijard EUR pomoči za obdobje 2014-2020, ki bo namenjena za razvoj osnovnošolske in srednješolske izobrazbe ter za programe poklicnega izobraževanja.  Investiranje v mlade je potrebno, je poudaril dr. Milan Zver, saj je kar 60 procentov Afriške populacije mlajše od 25. let.

Letos Evropska unija praznuje 30. obletnico delovanja programa Erasmus+, ki je eden izmed najbolj uspešnih programov EU. Dr. Zver je, kot stalni poročevalec evropskega parlamenta za program Erasmus+, izrazil ponos in zadovoljstvo, da je do sedaj v programu Erasmus+ sodelovalo že preko devet milijonov udeležencev. Podatki kažejo, da so udeleženci programa Erasmus+ bolj uspešni tako v zasebnem in kot tudi v poklicnem življenju.

Tudi afriške države lahko kot partnerske države sodelujejo v programu Erasmus+ v štirih vrstah projektov za visoko šolstvo in preko projektov mladinskega sodelovanja.

Program Erasmus+ tako omogoča študijsko izmenjavo več kot 9700 Afriškim študentom in raziskovalcem. Trenutno se odvija preko 200 projektov programa Erasmus+, ki so namenjeni razvijanju podjetniških spretnosti v lokalnih skupnostih. Projekti si prizadevajo spodbujati mlade ljudi, da si sami ustvarjajo zaposlitvene možnosti in tako prispevajo k zmanjšanju brezposelnosti.

V zaključku govora je dr. Zver poudaril, da projekti programa Erasmus+ prinašajo dolgoročno rešitev za zaustavitev migracijskih tokov iz Afrike, zato moramo nadaljevati z uspešnimi reformami v šolstvu in še razširiti obseg programa Erasmus+.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen