Tudi Putin in Erdogan za iskanje politične rešitve konflikta v Siriji

0

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se danes v Sočiju zavzela za okrepitev naporov za politično rešitev konflikta v Siriji. “Naša skupna prizadevanja s Turčijo in Iranom v procesu v Astani dajejo konkretne rezultate. Nasilje se je zmanjšalo,” je dejal Putin po več kot štiriurnih pogovorih z Erdoganom.

Tudi Erdogan je po srečanju s Putinom povedal, da sta se strinjala, da se bosta odslej posvečala iskanju politične rešitve konflikta v Siriji.

Pred odhodom v Soči je bil sicer kritičen do tovrstnih načrtov, ki sta jih Putin in predsednik ZDA Donald Trump zapisala v skupni ameriško-ruski izjavi, sporočeni ob robu azijsko-pacifiškega vrha v Vietnamu. Če za Sirijo ni možna vojaška rešitev, kot pravijo v tej izjavi, potem lahko tudi umaknejo svoje vojake, je izjavil Erdogan v Istanbulu. Po srečanju s Putinom v Sočiju pa je to izjavo ocenil kot zelo pomembno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Putin in Trump sta sicer v tej izjavi podprla nadaljevanje iskanja mirne rešitev konflikta v Siriji v okviru ženevskih pogajanj pod pokroviteljstvom Združenih narodov.

Rusija je podpornica sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko ZDA – pa tudi Turčija – podpirajo opozicijo. Z rusko pomočjo je Asadovim silam v zadnjih nekaj mesecih ponovno uspelo osvojiti večje dele ozemlja.

Zaradi konflikta v Siriji so se konec leta 2015 odnosi med Rusijo in Turčijo zelo zaostrili, ko je slednja sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bilo na misiji v Siriji, a naj bi kršilo turški zračni prostor. Rusija je proti Turčiji uvedla tudi gospodarske sankcije, tudi Putin in Erdogan pa sta se tedaj gledala zelo sovražno in si izmenjevala žaljivke.

Zamere sta potem nekako zgladila in kot je poudaril Putin, so odnosi med državama “skoraj povsem obnovljeni”. To kaže tudi lepa rast medsebojne menjave, ki se je letos okrepila za 38 odstotkov. V letu 2016 je padla za 30 odstotkov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen