Primer ilegalnega migranta Ahmada Shamieha – poslanci in Cerar s kaznivim dejanjem nad Vrhovno sodišče!

5

Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

Za začetek nekaj dejstev za tiste, ki primera »Ahmad Shamieh« ne poznajo. Gre za sirskega ilegalnega migranta, poudarjam ilegalnega migranta, ki je v Slovenijo dokazano ilegalno vstopil iz Hrvaške februarja lani. Ker ga je že obravnavala Hrvaška, ki ga je tudi popisala, je naše notranje ministrstvo že lani izdalo odločbo o njegovi vrnitvi na Hrvaško. Ker se je pritožil, je naše Vrhovno sodišče zaprosilo za stališče Evropsko sodišče, kako ravnati v takih primerih. Evropsko sodišče je odločilo, da je za obravnavo njegove prošnje za azil pristojna Hrvaška in da ga Slovenija lahko vrne na Hrvaško. Sledila je sodba našega Vrhovnega sodišča, ki je potrdilo odločitev notranjega ministrstva, da se ilegalnega migranta deportira na Hrvaško.  To bi se moralo zgoditi danes dopoldan. Toliko o dejstvih.

Včeraj so nekateri vidni politiki in poslanci zagnali vik in krik, da se deportacija ne sme zgoditi. Patetično so jim pritrjevali seveda vsi dominantni mediji. Sledil je nedopusten poseg Mira Cerarja, ki je organe odločanja pozval naj začasno zadržijo izvedbo deportacije. Poudarjam, da za kaj takega Cerar nima ne pravne podlage ne pravice in da to njegovo početje predstavlja najnevarnejši napad na odločitev Vrhovnega sodišča in neposreden poziv k nespoštovanju sodne odločitve, kar pa pomeni seveda odprtje vrat kaosu in anarhiji v državi.

Danes zjutraj pa sta je v zadevo fizično vmešala še poslanca Miha Kordiš in Jan Škoberne, ki sta ilegalnega migranta izpred azilnega doma preprosto pripeljala v Državni zbor, kjer ga prav sedaj zadržujeta. Zagotovo sta s tem storila kaznivo dejanje »zlorabe uradnega položaja in pravic« (257. člen KZ1), ne poznam okoliščin na kraju a odvisno od tega lahko tudi kaznivo dejanje  »preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi« (299. člen KZ1). Cerarja pa bi kazalo obravnavati za »napeljevanje« in »pomoč« (37. in 38. člen KZ1) pri storitvi obeh omenjenih kaznivih dejanj.

Situacija je popolnoma jasna, si predstavljate, da bi poslanci SDS Janeza Janšo, ko je konec junija 2014, moral v zapor na Dobu, prepeljali v Državni zbor in sporočili, da ne dovolimo izvrševanja sodne odločitve. Bi policija preplavila Državni zbor? Zagotovo bi in prav bi bilo tako. Zato policijo pozivam, da spoštuje zakon, prepreči izvrševanje kaznivih dejanj in takoj ukrepa zoper vse vpletene poslance in Cerarja.

Tudi zadnje sporočilo Cerarja da bo vlada o »interesu države« za izdajo dovoljenja za bivanje v Sloveniji. Čista zloraba in novo kaznivo dejanje. Pozivam ministre, da tega ne naredijo.

Še dejstva in vprašanja okoli Ahmada Shamieha

Današnje dogajanje okoli sirskega ilegalnega migranta Ahmad-a Shamieh-ja zahteva, da se kot poznavalec razmer, ne bom trdil da kot strokovnjak, na širšo javnost, zlasti pa na poslance in poznavalce problematike, Mira Cerarja in druge, ki njegovi deportaciji na Hrvaško nasprotujejo,  obrnem z nekaj vprašanji in trditvami:

 1. Zakaj trdite da je begunec? Po naših zakonih je ilegalni migrant, ki je v Slovenijo vstopil z nezakonitim prečkanjem državne meje? Ali zna kdo pravno zavrniti mojo trditev?
 2. Zakaj je ilegalno vstopil tudi v Avstrijo in zakaj ga je Slovenija sprejela nazaj? Lahko to pravno pojasnite zlasti z vidika zakaj ga Slovenija ne bi smela vrniti na Hrvaško?
 3. Se vam zdi humano, da je v glavnem mestu Sirije Damasku, kjer divja vojna, pustil ženo in otroke sam pa je pobegnil na varno? Kako lahko to utemeljite?
 4. V Sloveniji biva od februarja 2016, torej 18 mesecev. Slovenski davkoplačevalci smo po izračunu Računskega sodišča za njegovo bivanje v Sloveniji, do sedaj plačali 34.848 evrov ali 1936 evrov na mesec. Je to pravično glede na naše upokojence z najnižjo pokojnino in delavce z minimalno plačo? Kako lahko to pojasnite?
 5. O njegovi deportaciji na Hrvaško je odločilo notranje ministrstvo in je svojo odločitev oprlo na odločitev EU sodišča in našega VS, ki sta to odločitev potrdili. Zakaj torej preprečujete zakonite odločitve EU sodišča in našega VS, ki ga je notranje ministrstvo zgolj in samo implementiralo? Mi lahko to pojasnite?
 6. Ali bi ravnali enako, če bi poslanci SDS 20. 04. 2014 (datum nastopa neustavnega in nezakonitega zapora Janeza Janše) Janeza Janšo pripeljali v DZ in sporočili, da ne dovolimo, da gre v zapor? Situacija je namreč enaka – o obema je odločalo VS. Vaš odgovor poznam, saj ste mu poslanci celo nezakonito začasno odvzeli poslanski mandat – torej nebi. Lahko utemeljite zakaj?
 7. Slovenija deportira omenjenega gospoda na Hrvaško, ki se s tem strnja. Nič hudega se mu tam ne bo zgodilo. Le odločili bodo o njegovi prošnji za mednarodno zaščito. Glede na okoliščine sklepam, da mu jo bodo priznali. Če bo tako, se bo lahko mirno in zakonito gibal na območju EU, torej bo lahko prišel tudi v Slovenijo in bo lahko vaš frizer. Lahko bo humanitarno strigel celo Mira Cerarja. Mi lahko torej pojasnite zakaj zganjate ves ta cirkus?
 8. Še vprašanje za policijo. Danes zjutraj sta se v zadevo fizično vmešala še poslanca Miha Kordiš in Jan Škoberne, ki sta ilegalnega migranta izpred azilnega doma preprosto pripeljala v Državni zbor, kamor policija ne more vstopiti brez sodnega naloga. Zagotovo sta s tem storila kaznivo dejanje »zlorabe uradnega položaja in pravic« (257. člen KZ1), ne poznam okoliščin na kraju, a odvisno od tega lahko tudi kaznivo dejanje »preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi« (299. člen KZ1). Cerarja pa bi kazalo obravnavati za »napeljevanje« in »pomoč« (37. in 38. člen KZ1) ali neposredno za storitev kaznivega dejanja »zlorabe uradnega položaja in pravic« (257. člen KZ1). Boste to zmogli?

Hvala za odgovore. Pričakujem, da jih ne bom dobil.

Št. komentarjev: 5
 1. IvoC pravi

  Če “psi” še tako lajamo, bo karavana šla dalje. To ni več samo tragično, ampak vse bolj komično. JJ misli, da je MK sovražnik No.1, a se hudo moti. Sovražnik No.1 so slovenski “novinarji”, ki se prodajajo za skorjico kruha!

 2. bruh pravi

  uveženi divje nestrpni smrdeči teroristični muslić, je pač obljubil kućanovim rdečim pra scem, da jim bo mafijsko in volilno zvest in zagotovil, da sovraži vse drugače misleče v kučanistanu, pa je postal TAKOJ prvorazredni….in torej nad zakonom, nad sodstvom in kućanove smrdeče ku rbe iz bande 571 ga bodo zaščitile in pljuvale po motečih domorodnih drugaće mislečih, ki so v kučanistanu itak drugorazredni….ajd…

 3. IvoC pravi

  Naš vrli predsednik vlade je očitno res kristjan!

  “Han o ustavni obtožbi: Vlada lahko odloči tudi tako, kot ji veleva neka duša”

  No, pa smo tam! Po potrebi pokličemo duše! Bolj posvetno bi se sicer slišalo “njena duša”, tako pa ne vemo, za katero dušo naj bi šlo!

 4. bruh pravi

  kućanove smrdeče ku r be iz bande 571 so že na delu……tudi zločinskega teroristićnega muslića, lahko predstaviš kot prvorazrednega mirnega delavca……..in to brez večjih težav, le aktiviraš nekaj rdečih lažnivcev in vse je ok…….

 5. Črn hudič pravi

  LGBT zelo lepo skrbi za svoje. Če bi begunka ki je v Sloveniji rodila otroka, uspela dokazati da je otrok plod istospolnega razmerja z neznano lezbijko, ne bi bila z otrokom vred deportirana na Hrvaško – danes bi bla oba z otrokom državljana RS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen