Pohorska vzpenjača v šestih desetletjih prepeljala 18 milijonov potnikov

0

Krožna kabinska žičnica Pohorska vzpenjača je te dni dopolnila 60 let delovanja. V tem času je postala nepogrešljiv del prevozne oziroma turistične infrastrukture v Mariboru ter eden od simbolov mesta. V šestih desetletjih je po podatkih sedanjega upravljavca prepeljala že blizu 18 milijonov potnikov.

Kot prvo gondolsko žičnico v Sloveniji in takratni Jugoslaviji, pa tudi na Balkanu, so Pohorsko vzpenjačo uradno odprli 24. novembra 1957.

“Izgradnja vzpenjače je bila pomembna pridobitev za Maribor in tudi širše. Omogočila je številnim smučarjem hitrejši in lažji dostop do smučišč na Pohorju, veliko je tudi prispevala k razvoju poletnega in zimskega turizma,” je v prispevku za časnik Večer izpostavil nekdanji mariborski župan Alojz Križman.

V 60 letih je Pohorska vzpenjača doživela tako organizacijska kot lastniška preoblikovanja in različne posodobitve. Sedanja krožna kabinska žičnica je bila zgrajena decembra 2009, potem ko se je na stari poleti podrl eden od stebrov.

Po stečaju Športnega centra Pohorje pred tremi leti je upravljanje z vzpenjačo in drugimi žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju prevzelo javno podjetje Marprom. Kot so tam povedali za STA, so v prvih desetih mesecih letošnjega leta prepeljali z vzpenjačo nekaj več kot 412.000 potnikov. Pozimi služi predvsem smučarjem, poleti pa pohodnikom in gorskim kolesarjem.

Na vzpenjači je trenutno 64 osemsedežnih kabin, ki od spodnje do zgornje postaje, med katerima je 714 metrov višinske razlike, potujejo približno deset minut. Hitrost vožnje znaša od 4,5 do 6 metrov na sekundo, največja zmogljivost je prevoz 1980 potnikov na uro.

Visok jubilej Pohorske vzpenjače bodo slovesno obeležili predvidoma decembra, ko bodo odprli prenovljeno ploščad ob spodnji postaji. Mariborska občina se je namreč letos lotila celovite prenove tamkajšnjega avtobusnega postajališča, kjer poslej ne bo več mogoče parkiranje vozil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen