Ne bodite spet naivni: tudi pri kriptovalutah bo slej ko prej počilo in ponovno bo bolelo!

4

Kriptožetoni, kriptovalute, blockchain in še kaj so področje, ki v zadnjem obdobju privlači denar, veliko denarja, samo letos so družbe prek ICO (prve javne prodaje) zbrale več kot tri milijarde dolarjev, del tega so tudi ICO v Sloveniji, v Financah piše Janez Tomažič.

Pri tej industriji je veliko stvari nejasnih, kako ICO zaposlujejo (direktno ali prek espeja), kako, kam in v kakšni valuti zaposleni dobivajo plačo, na koga se lahko sploh kot vlagatelj v žeton obrneš, ali bodo nekoč v prihodnosti skupščine imetnikov žetonov, kako bodo poročali, a o teh dilemah morda kdaj drugič.

Denar v bitcoin (in druge valute) kar dere, ta kriptovaluta pa raste kot kvas. Da dosega rekorde, mediji poročamo dnevno, gledanje grafa pa človeka spravi v trans. Še posebno je fajn, ker dobički večinoma niso obdavčeni …

Enkrat bo počilo – in več ko je denarja v tej igri, bolj bo bolelo. Kdaj to bo, ne vem, vem pa, da se bo to gotovo zgodilo, saj se pri stvareh, ki rastejo eksponentno, to zgodi zmeraj. O poku balona je bilo napisano ogromno tekstov, mi je pa bilo zanimivo, da se je v zvezi z bitcoinom oglasil (tudi) Warren Buffett. Za bitcoin je povedal, da je balon, saj se bitcoina ne da ovrednotiti.

Seveda tudi največji asi kdaj zgrešijo, a sam mu verjamem. Kriptovalute so preprosto preveč vroče in imajo za zdaj premalo uporabne vrednosti, da bi bila lahko ta rast upravičena srednjeročno ali dolgoročno vzdržna, sklene komentator.

Znani slovenski publicist Dejan Kaloh, je pred časom na svojem Facebook profilu na to temo zapisal: “Rudarjenje za kriptovalutami? Pojdite raje na svež zrak in malo porudarite po vaših možganih in se nadihajte kisikovih valut :)”(sta/ured)

Št. komentarjev: 4
 1. Beno pravi

  Človeška norost in pohlepa sta neizmerna. Ubogi homo sapienseki.

 2. gremlin matoz pravi

  Jasno da bo počilo, vsaka nategnjena špekulacija in napizdancija slej ko prej poči!

 3. oleg pravi

  Kdor s tem izgublja čas, je res en navaden bedak…

 4. bruh pravi

  pametni bodo zaslužili, bedaki zgubili……in pri nas krivili zasovraženi kapitalizem…..ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen