Jelka Godec: zadnji čas, da Cerar pozove Kolar Celarčevo k odstopu

0

Poslanka SDS Jelka Godec je danes znova opozorila na nekatere pereče probleme v zdravstvu, tudi na odstope v UKC Ljubljana. Po njenih besedah je zadnji čas, da premier Miro Cerar upošteva pozive politikov, stroke in državljanov ter ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozove k odstopu, “kajti ona je srž problema v slovenskem zdravstvu”.

Godčeva je na novinarski konferenci med drugim opozorila na številne kadrovske menjave v zdravstvu, med drugim tudi imenovanje generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraža Kopača, ki da ga je Kolar Celarčeva nastavila sama, danes pa ga skupaj s predsednikom vlade pozivata k odstopu.

Glede problematike pri programu otroške srčne kirurgije je ministrica po besedah Godčeve že v odgovoru na predlog druge interpelacije zapisala, da problematiko spremlja. A ukrepala ni, je opozorila poslanka. Tako po njenih besedah odgovornosti niso prevzeli ne Kopač, ne strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer, ne ministrica, ne predsednik vlade, “odstopili pa so že skoraj vsi, ki so bili zaposleni na otroški srčni kirurgiji”.

Godčeva je spomnila tudi na druge odstope v zdravstvu, tudi zadnjo v javnost prispelo informacijo o odstopu predstojnice kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Janje Pretnar Oblak. Po njenih besedah naj bi bile vložene tudi tožbe zaradi mobinga proti vodstvu UKC Ljubljana in nekaterim predstojnikom, a podrobnejših informacij ni razkrila. Dodala je, da se bodo odstopi v teh dneh nadaljevali, ni pa želela pojasniti, katere odstope ima v mislih, saj da so informacije različne. Pojasnila je le, da je glede na stanje v UKC Ljubljana “pričakovati, da bodo še kakšni odstopi ali odhodi mladih zdravnikov iz ustanove”.

Kot je dejala Godčeva, gre koaliciji za oblast in ne vidi problema v zdravstvu oziroma nanj opozarja le z besedami, ne pa z dejanji. Po njenih besedah je današnje slikanje ministrice in predsednika vlade ob odprtju novega urgence v Ljubljani nedopustno, samo slikanje pa ne bo pripomoglo k ureditvi razmer v zdravstvu.

Poslanka je še napovedala, da bodo v SDS v teh dneh zahtevali sklic izredne seje DZ o nevzdržnih razmerah v zdravstvu, na kateri pričakujejo Cerarja in Kolar Celarčevo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen