Donald Trump tudi na vrhu Apeca z geslom “najprej Amerika” in z napovedjo, da ni več pristajanja na nepošteno trgovino

0

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v vietnamskem Da Nangu v govoru voditeljem azijsko-pacifiških držav ponovil svojo doktrino najprej Amerika in napovedal, da ZDA ne bodo več pristajale na nepošteno trgovino, zaprte trge in krajo intelektualne trgovine.

“Ne bomo več dopustili izkoriščanja ZDA. Vedno bom na prvo mesto postavil Ameriko, na enak način, kot od vseh vas v tej sobi pričakujem, da boste na prvo mesto postavili vašo državo,” je še dejal Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenil je tudi Severno Korejo in dejal, da je azijsko-pacifiška regija talec severnokorejskih “sprevrženih fantazij”. “Prihodnost te regije in njenih čudovitih ljudi ne sme biti talec diktatorjevih sprevrženih fantazij nasilnega zavojevanja in jedrskega izsiljevanja,” je še dejal predsednik ZDA. Regijo je tudi pozval, naj bo enotna v oceni, da je “vsak posamični korak severnokorejskega režima k še več orožja korak v vedno večjo nevarnost”.

Že na Kitajskem, kjer se je v Pekingu sestal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, je v četrtek pozval Kitajsko, naj “hitro ukrepa” glede Severne Koreje. “Kitajska lahko ta problem reši z lahkoto in hitro. Pozivam Kitajsko in vašega velikega voditelja, da trdo delata na tem,” je še dejal.

V Vietnamu se je danes začel dvodnevni vrh Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec), na katerem bosta poleg Trumpa med drugim spregovorila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping. Kitajska je danes medtem že napovedala, da bo nadalje odprla svoj finančni trg za tuja podjetja, kar je bila doslej ena od ključnih zahtev ZDA in drugih globalnih vlagateljev.

Vrha Apeca se udeležujejo voditelji 21 držav. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen