ZDA po Trumpovih besedah povsem pripravljene na severnokorejsko grožnjo

1

ZDA so “povsem pripravljene” odzvati se na morebitne grožnje iz Severne Koreje, je v danes objavljenem intervjuju zagotovil ameriški predsednik Donald Trump. Pohvalil je tudi svoj “izreden odnos” s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, za “prijatelja” pa je označil tudi nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

“Tako smo pripravljeni, da nam ne bi niti verjeli,” je za Fox News danes dejal Trump v zvezi z napetostmi s Severno Korejo. “Šokirani bi bili, če bi videli, kako povsem smo pripravljeni, če je to potrebno,” je dodal predsednik, ki je v zadnjih mesecih s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom izmenjal kar nekaj žaljivk.

“Bi bilo lepo, če bi se temu lahko izognili? Odgovor je da,” je nadaljeval Trump glede potencialnega konflikta. “Se bo to zgodilo? Kdo ve,” je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja si je v zadnjih mesecih nakopala bes mednarodne skupnosti s šestim jedrskim poskusom in več izstrelitvami raket, ki bi lahko dosegle tudi ameriško ozemlje.

Na vprašanje o ameriški politiki glede Kitajske, dolgoletne zaveznice Pjongjanga, je Trump Peking pohvalil za “pomoč” pri uvajanju sankcij proti Severni Koreji. “On je za Kitajsko. In jaz sem za ZDA,” je dejal glede Xija. “A imava zelo dober – rekel bi celo izreden odnos. In Kitajska nam resnično pomaga pri vprašanju Severne Koreje.”

Trump se je dotaknil tudi vprašanja Irana in pojasnil, da nima nič proti temu, da Francija in Nemčija nadaljujeta trgovino s Teheranom. “Rekel sem jim, naj še naprej kujejo dobičke,” je zagotovil. “Nič ne skrbite. Vi kar služite.”

“So moji prijatelji. Res so. Dobro se razumem z obema, tako z Emmanuelom kot Angelo,” je Trump pojasnil odnos s francoskim predsednikom in nemško kanclerko.

“Ne vem, kaj se bo zgodilo s tem dogovorom,” pa je dejal glede zgodovinskega jedrskega dogovora svetovnih velesil z Iranom iz leta 2015, ki ga 13. oktobra ni želel potrditi.

Ameriški predsednik, ki je še posebej rad aktiven na spletnem družbenem omrežju Twitter, je spregovoril tudi o uporabi te platforme, na kateri mu sledi skoraj 41 milijonov ljudi. “Imam prijatelje, ki pravijo – oh, ne uporabljaj družbenih omrežij. A če sem odkrit, dvomim, da bi bil brez družbenih medijev danes tukaj,” je povedal.

“Tvitanje je kot pisalni stroj,” je še dodal. “Ko sporočilo pošljem ven, ga takoj objavite. Na primer pred dnevi sem nekaj objavil. Dve sekundi kasneje gledam vaš program in je že v njem,” je dejal.

Prepričan je, da se lahko z uporabo spletnih družbenih omrežij izogne medijem, ki ga obravnavajo “nepošteno”. “Sicer ne bi uspel spraviti sporočila v svet,” je dejal.

Ob tem se je še potrepljal po hrbtu rekoč, da so njegovi tviti “dobro oblikovani”. “Vedno sem bil dober učenec,” je bil zadovoljen. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen