Zaradi oškodovanja Probanke naj bi NPU kazensko ovadil še Laha, Lobnika in Ročnika

0

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je zaradi domnevno spornih bančnih poslov v višini treh milijonov evrov po neuradnih informacijah kazensko ovadil takratnega člana uprave Probanke Milana Laha, enega od bančnih direktorjev Petra Lobnika ter znanega podjetnika in bogataša Tomaža Ročnika, poroča POP TV.

Številnim ovadbam za nekdanje vodilne v Probanki so se pridružile nove. Poleg dveh bančnikov naj bi tokrat ovadili tudi Ročnika, sicer brata nekdanje predsednice uprave Probanke Maribor Romane Pajenk. Banka naj bi preko drugih podjetij prikrito kreditirala njegovi družbi, denar pa naj bi bil namenjen nakupu delnic NKBM, ki jih je imela v lasti Probanka. Preiskovalci imajo tako v primeru Probanke trenutno pod drobnogledom še za več kot 85 milijonov evrov spornih poslov, poroča POP TV.

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so za STA že lani potrdili, da preiskave NPU potekajo v njihovi mariborski podružnici in da so kriminalisti pod drobnogled vzeli sum kaznivih dejanj pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

Pred kratkim pa so ovadili tudi nekdanje vodilne v propadli Factor banki in poslovneža Darka Horvata, ker naj bi banko oškodovali za 30 milijonov evrov, saj tudi Horvatove družbe kreditov niso vrnile.

Kriminalisti so do sedaj preiskali že 86 odstotkov vseh primerov bančnega kriminala in ugotovili, da so osumljenci bankam povzročili skupno 452 milijonov evrov škode. Preiskujejo še 35 sumov kaznivih dejanj, kjer škoda presega 380 milijonov evrov, še poroča POP TV. (sta)

Foto: arhiv Politikis.si

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen