Začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o noveli zakona zdravstveni dejavnosti

0

Pobudniki referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti lahko z današnjim dnem začenjajo zbirati podpise pod zahtevo za razpis referenduma. Potrebnih 40.000 podpisov državljanov morajo zbrati v 35 dneh.

Pobudo za začetek postopkov za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, podprto z več kot 5000 podpisi, je pred tednom dni v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk. Ocvirk je ob vložitvi podpisov ocenil, da je novela zakona pomanjkljiva in škodljiva za bolnike, saj da se bodo še podaljšale čakalne dobe, ter zatrdil, da s pobudo ne gre za ščitenje interesov koncesionarjev. Podpise so zbirali tudi člani Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je referendumsko pobudo pospremila z besedami, da je to pač demokracija, se bo pa tudi danes v izjavi medijem odzvala na začetek zbiranja podpisov.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je DZ potrdil 19. septembra, je posegla v koncesije v zdravstvu, ki jih bodo po novem lahko podelili le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen