Vse se vrača, vse se plača: Janša, Črnkovič in Krkovič od države (beri: tožilcev in sodnikov) terjajo skupno več kot 15 milijonov evrov!

16

Predsednik SDS Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič zaradi nezakonitega zapora od države terjajo skupno več kot 15 milijonov evrov, je danes poročal Radio Slovenija. Vsi trije so zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva, v skrajnem primeru pa napovedujejo tožbo.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Knjiga uspešnica avtorja Dejana Kaloha Od Nagodeta do Janše. Kronika novodobnega montiranega sodnega procesa Patria. Samo še nekaj izvodov. Več TUKAJ.[/su_box]

Črnkovič, ki je bil v zaporu 184 dni, zahteva nekaj več kot 13,4 milijona evrov. Janša, ki je bil nezakonito zaprt 145 dni, zahteva 900.000 evrov, Krkovič, ki je bil v zaporu 259 dni, pa 600.000 evrov, so za STA povedali na državnem pravobranilstvu.
Kot so pojasnili, zahtevke obravnavajo po t. i. predhodnem postopku. Po zakonu se mora namreč oškodovanec, preden na sodišče vloži tožbo za povrnitev škode, obrniti na pravobranilstvo in se z njim skušati dogovoriti za odškodnino.

Komisija za odločanje o odškodninah je o zahtevkih Janše, Črnkoviča in Krkoviča “že odločila, vlagateljem pa so bile poslane poravnalne ponudbe”. “Nadaljnji postopek je tako odvisen od odgovora vlagateljev na poravnalno ponudbo. Če ponudbe ne bodo sprejeli, se lahko odločijo za sodni postopek,” so zapisali na pravobranilstvu.

Glede višine odškodnin, ki jo prisoja sodišče, so na pravobranilstvu navedli, da sodišče za primere neutemeljeno odvzete prostosti načeloma prisoja enotno odškodnino za nepremoženjsko škodo, pri kateri upošteva vse okoliščine konkretnega primera (ugled, ki ga uživa oškodovanec v svojem okolju, odnos okolja do njega po odvzeti prostosti, objavo podatkov o osebi v medijih, težo in naravo kaznivega dejanja, čas odvzema prostosti in vse druge okoliščine, ki so vplivale na naravo, težo in trajanje duševnih bolečin). Ob tem so na pravobranilstvu dodali, da sami pri obravnavi tovrstnih zahtevkov upoštevajo enaka merila.

Po poročanju Radia Slovenija gre pri zahtevi Janše in Krkoviča večinoma za odškodnino zaradi nezakonitega zapora, pri Črnkoviču pa je večina zahtevane odškodnine zaradi poslovne škode, ki je bila povzročena njegovemu podjetju.

Vsi trije so po navedbah radia zavrnili prve poravnalne ponudbe državnega pravobranilstva, ki so bile precej nižje od njihovih zahtevkov. Po besedah Krkovičevega zagovornika Jožeta Hribernika je bila njegovi stranki ponujena “smešno nizka” odškodnina, in sicer 35.280 evrov. Po navedbah radia vsi trije pravobranilstvu trenutno predlagajo, naj jim ponujeni znesek izplača kot prvi del izplačila. Sicer pa čakajo novo ponudbo, v skrajnem primeru bodo šli v tožbo, je poročal Radio Slovenija.

Trojica je bila namreč pravnomočno obsojena na zaporne kazni v zadevi Patria in je del kazni že prestala. Leta 2015 pa je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje tik pred zastaranjem. Vrhovno sodišče je zastaranje potrdilo februarja 2017.

Že septembra so iz SDS sporočili, da tožijo državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. “Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji,” so opozorili v stranki.

“Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008,” so ocenili.

Janez Janša pa je danes na svojem Twitter profilu zapisal: “Zahtevamo, da država odškodnino izterja od tožilcev in sodnikov, ki so krivično tožili in sodili. BZH, Ferlinc, Klajnšek, Masleša,…” (sta/ured)

Št. komentarjev: 16
 1. Gorazd pravi

  Naj državo kar olupajo, saj se ta država obnaša naravnost kriminalno do naših največjih osamosvojiteljev!

 2. aka maka pravi

  Hja, nekaj že bodo dobili, toliko pa spet ne. Cca 100K vsak po moje.

 3. resnica pravi

  TOLIKO NAJ DOBIJO KOT IZBRISANI. PREJ PA NAJ JANŠA POVE KJE JE DENAR OD PRODAJE OROŽJA.

 4. bruh pravi

  absolutno še vedno premalo….ti naši kućanovi sistemsko mafijski rdeči državni kadri (tožilci, sodnice, raznorazni smrdeči ogabni funkcionarji….) so pač blazno mafijsko/ideološko/volilno discplinirani in pokorni do kučanove zločinske a legalizirane rdeče oligarhije……..še pre malo…..čeprav vsi vedmo, da ti smrdeči pra sci in svi nje bodo zaščitili mafijsko rdečo oligarhijo, ki jih je tja nastavila , da legalno molzejo davkoplačevalski denar……ajd…..naj raje računajo na evropo…ajd…

 5. Čule pravi

  Naj jim Kučan plača, saj je on zakuhal Patrio!

 6. erwin pravi

  Če so solatkarjem odpisali 16 mil, naj pa še teh ubogih 15 mil plačajo za odškodnino. Itak se nikjer ne bo nič poznalo.

 7. urh pravi

  Odlična novica! Evre ven za krivično sojenje in zapor!

 8. keki pravi

  Bravo Janša in ekipa, samo udarit tam, kjer jih najbolj boli – po denarju! A to je za njih seveda samo drobiž, ki ga Zoki dvigne z avtomata.

 9. Renato pravi

  Kučman še je enkrat več pokazal, da je stari murgelski prdec, ki se mu nič več ne posreči.

 10. oleg pravi

  Še premalo zahtevajo! Zahtevati bi morali toliko kot v ZDA. Vsaj bi moral zahtevati 20 milijonov evrov!

 11. Re gornjim pravi

  Kakšni tepci(Gorazd idr).A nismo VSI država?Torej se bodo omastili tudi z vašim denarjem.

 12. bruh pravi

  re gornji,
  in torej naj plačajo tvoji mafijski , ideološko/politično pohabljeni, kućanivi smrdeči sodniki in tožilci…..pa ne bodo, kajti enoumnje, čredništvo in udbaška smrdeča pokornost so največje vrednote in torej ZAŠČITENE:….ajd

 13. Re gornjim pravi

  Ti trije “največji domoljubi” bodo to seveda še morali malo “prespati”

 14. torpedo pravi

  Red bi bil,da plača kučan, kos, potočnik bojan,masleša. klemenčič,una grdoba od sodnice itd.

 15. pesjanar pravi

  resnico zanima kje je denar,mater si nehvaležen dva meseca so te zdravili v kliniki JJ v Avstraliji da so ti zaflikali možgane sedaj pa to,kje hudića misliš da na kliniki jemljejo denar za takšne paciente?

 16. Re gornjim pravi

  Kaj, da so prodali že vseh 100 izvodov Kalohove pravljice?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen