Borut Pahor še danes ne bo stari-novi predsednik, volivci spet na volišča 12. novembra

18

Volilna anketa, ki jo je za POP TV pripravila Mediana, nakazuje, da je zmagovalec današnjih predsedniških volitev Borut Pahor, ki pa s 47,2 odstotka glasov ni presegel potrebne večine za izvolitev v prvem krogu. Drugi je Marjan Šarec z 20,4 odstotka glasov. Če bodo ti rezultati obveljali, se obeta drugi krog volitev.

Na tretje mesto se je po anketi uvrstila Romana Tomc s 15,2 odstotka glasov, pred Ljudmilo Novak z 8,8-odstotno podporo.

Na peto mesto v anketi se je z 2,6-odstotno podporo uvrstil kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič, na šesto pa z 2,2-odstotno podporo Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija). Sledijo kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (2,1 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (0,9 odstotka) in kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,6 odstotka).

Delni neuradni izidi današnjih predsedniških volitev po polovici preštetih glasov kažejo, da se bodo morali volivci 12. novembra znova odpraviti na volišča. Aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju se je namreč zmaga v prvem krogu volitev izmuznila, zato se bo v drugem krogu pomeril s kamniškim županom Marjanom Šarcem.

Za Pahorja je namreč glasovalo 47,36 odstotka volivcev, Šarca pa 24,77 odstotka.

Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,65 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,02-odstotno podporo.

Na peto mesto se je z 2,19-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (1,85 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,73 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,84 odstotka) in kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (0,58 odstotka).

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 12. novembra, pomerila Borut Pahor, ki ga je podprlo 47,07 odstotka volivcev, in Marjan Šarec, za katerega jih je glasovalo 24,97 odstotka.

Neuradni delni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da je med deveterico kandidatov Pahor sicer dobil daleč največ glasov, a bi za izvolitev v prvem krogu volitev potreboval večinsko podporo volivcev. Tako se bo Pahor kot neodvisni kandidat čez tri tedne pomeril z drugouvrščenim Šarcem, ki kandidira s podporo svoje liste.

Na tretjem mestu je kandidatka SDS Romana Tomc, ki je prejela 13,72 odstotka glasov, kandidatka NSi Ljudmila Novak pa je dobila 7,21-odstotno podporo.

[su_box title=”Romana Tomc zadovoljna, čeprav je pričakovala uvrstitev v drugi krog“]Predsedniška kandidatka SDS Romana Tomc je v prvem nastopu po zaprtju volišč izrazila veselje ob doseženem rezultatu na današnjih volitvah, “kakršenkoli že je”. “Ne glede na to, da smo pričakovali drugi krog, je rezultat neke vrste uspeh, saj je 100 odstotkov več od tistega, kar so nam napovedovali,” je dejala. To, da so ji ankete napovedovale precej slabši izid, po besedah Tomčeve pomeni, da še vedno živimo v času, ko z raziskovanjem javnega mnenja “na nek način ustvarjamo pričakovanja volivk in volivcev”. “Upam, da bo enkrat temu drugače,” je še dejala ob prihodu v volilni štab v Ljubljani, kjer je požela aplavz podpornikov. Najbolj jo, kot je dejala, žalosti nizka volilna udeležba. “Ta kaže na to, da še nismo izkoristili potencialov, ki nam jih ponuja demokratična družba. Upam, da bodo državljani in državljanke enkrat začutili, da njihov glas resnično šteje. Šele ko bodo to začutili vsi, potem si lahko obetamo tudi demokratične spremembe,” je dejala. Na koncu pa je napovedala: “Se vidimo na naslednjih volitvah”. Tomčeva je v kampanji pogrešala več vsebine. “Odgovarjali smo na vsa mogoča vprašanja. Volivke in volivci vedo praktično vse o nas, ne vedo pa, kakšni so naši pogledi na reševanje najbolj ključnih težav, ki pestijo Slovenijo,” je dejal. Napovedi za drugi krog pa ni želela dajati. O morebitni podpori kateremu od kandidatov ta hip ne razmišlja. “Naj bo kakšen dan umiritve po tem turbulentnem mesecu,” je dejala. Da sta se v drugi krog uvrstila Borut Pahor in Marjan Šarec, je po njenem mnenju zelo pomembna medijska podpora. Kot je dejala, je Pahor vendarle pet let vodil predvolilno kampanjo, se nekako usidral v srca ljudi kot kralj instagrama, kot nekdo, ki je zelo uspešen tudi na družbenih omrežjih. Ljudje so mogoče malce pozabili na to, da je pomembna tudi vsebina. Šarec pa je po njenih besedah imel zares izjemno medijsko podporo z vseh koncev. Tomčevo je sicer zmotilo tudi, da so se nekateri “uspešno skrivali za svojo neodvisnostjo, ki pravzaprav to ni”. Upa, da bodo volivci to v naslednjem krogu prepoznali. Tega, kam se bo usmerila v nadaljevanju politične kariere, Tomčeva ni želela napovedovati: “Ta hip moram najprej oddelati mandat evropske poslanke.”[/su_box]

[su_box title=”Janša: Med Pahorjem in Šarcem po moji oceni ni razlike“]Prvak SDS Janez Janša je v odzivu na predsedniške volitve poudaril, da je stranka ustvarila boljši rezultat od napovedi. Za slednje so po njegovi oceni krivi tudi sami, ker so pozno vstopili v kampanjo. Izpostavil je tudi problem nizke udeležbe. Med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem, ne vidi razlike. Strankina predsedniška kandidatka Romana Tomc je zasedla tretje mesto z okoli 14 odstotki glasov. “Vsa čast naši kandidatki, ki se je dobro borila in skušala v to kampanjo vnesti veliko vsebine, kar ni bil predviden okvir. Hvala tudi vsem volivcem, ki so vsebino prepoznali,” je v prvem odzivu dejal Janša. Dotaknil se je nizke volilne udeležbe, ki je po njegovih besedah problem na vseh volitvah. Tudi zadnje parlamentarne volitve so šle z udeležbo le malo čez polovico. “Teoretiki pravijo, če je volilna udeležba pod polovico, potem je vprašanje, ali ima tista država sploh delujočo demokracijo,” je dodal prvak SDS. Sam vidi problem v tem, da ljudje sploh ne verjamejo, da tisti, ki na volitvah sodelujejo, nato tudi odločajo. To je po njegovi oceni glavni vsebinski vzrok za nizko udeležbo, kar je kritično, a se tega po Janševih besedah v javnem diskurzu ne izpostavlja, ker nekaterim to odgovarja. “Če bi tisti, ki zmaga na volitvah in sestavi vlado ali je izvoljen za predsednika, dejansko odločal, potem pranja milijarde evrov v naši največji banki ne bi moglo biti brez posledic,” je poudaril. To, da je aktualni predsednik Borut Pahor kljub opozorilom tako z desne kot z leve strani uspel, vidi v tem, da ta opozorila v osrednjih medijih sploh ne odmevajo. “Nimam iluzij, da tisto, kar jaz kje povem, pride do ljudi. Če nek škandal, ki v svetovnem merilu nima primerjave – pranje ogromne količine denarja za največjega sponzorja terorizma – nima odmeva v javnosti, ga tudi neko pismo ali opozorilo ne moreta imeti,” je dodal. V drugi krog predsedniških volitev se je poleg Pahorja uvrstil še Marjan Šarec, morebitne podpore kateremu od njiju v drugem krogu pa Janša še ni želel napovedovati. “Smo pa v zagati. V demokraciji je zelo težko reči, ne pojdite na volitve, ker ni izbire, smo pa zdaj blizu tega,” je ocenil. “Dejstvo je, da je v drugi krog organizatorjem vseh teh projektov uspelo spraviti dva kandidata, med katerima osebno ne vidim razlike. Zagotovo bo kdo izmed naših volivcev to razliko prepoznal, se pa bojim, da bo udeležba zelo nizka in bo novi predsednik izvoljen z manj kot 25 ali celo manj kot 20 odstotki glasov vseh volivcev,” je še dejal Janša.[/su_box]

[su_box title=”Kaloh: Romana Tomc je dosegla odličen rezultat!“]Publicist Dejan Kaloh pa je na svojem TW profilu zapisal: “Sforsirani rezultat za pozerja in imitatorja via MSM. @RomanaTomc – odličen rezultat! Vstop v kampanjo 1M prej in bi bila ona v 2. krogu!” Ter še: “Ljubi Slovenci, Borut Pahor se vam prav lepo zahvaljuje! Zelo verjetno ste ga ponovno poslali na 5-letni plačani dopust…”[/su_box]

Na peto mesto se je z 2,23-odstotno podporo uvrstil Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija), sledijo kandidat stranke Slovenija za vedno Boris Popovič (1,8 odstotka), kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič (1,72 odstotka), kandidatka SLS Suzana Lara Krause (0,77 odstotka) in kandidatka stranke Za otroke! Angelca Likovič (0,57 odstotka).

Današnje volitve je zaznamovala tudi nizka volilna udeležba, saj je na volišča po zadnjih podatkih prišlo le 43,17 odstotka volilnih upravičencev. To je najnižja udeležba v prvem krogu predsedniških volitev doslej, na zadnjih volitvah leta 2012 je denimo na volišča v prvem krogu prišlo 48,41 odstotka volivcev.

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije – na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih.

Čez teden dni, 30. oktobra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 91.068, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo.

Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 3. novembra.

Volivci se bodo na volišča znova odpravili 12. novembra. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta v prvem krogu prejela največ glasov, torej Pahorjem in Šarcem. Kandidata, ki se bosta pomerila v drugem krogu, bosta imela nekoliko krajšo volilno kampanjo, kot je bila pred prvim krogom. Sicer pa bo tritedenska kampanja potekala po enakih pravilih kot pred prvim krogom.

V drugem krogu bo izvoljen tisti kandidat, ki bo dobil več glasov volivcev.

Državna volilna komisija stroške drugega kroga volitev ocenjuje na okoli dva milijona evrov. Volivci ne bodo prejeli novega obvestila o volišču, saj bo tisto, ki so ga prejeli pred prvim krogom volitev, veljalo tudi za drugi krog.

Petletni mandat bo novoizvoljeni predsednik nastopil 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku mandat izteče dan prej. Še prej bo novoizvoljeni predsednik zaprisegel pred državnim zborom. (sta/ured)

Št. komentarjev: 18
 1. Gogi pravi

  Pričakovano! Bravo Pahor!

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Ne more biti res, da so ljudje tako trapst.
  boditevcvetju

 3. monika pravi

  Bolj kaže trenutno na 2. krog…

 4. lara pravi

  V 2. krogu bo Pahor gladko premagal Šarca. Poudarek je na gladko.

 5. giljotina pravi

  Butasti Slovenci, še enkrat ste izvolili lenuha in pozerja!

 6. bruh pravi

  najprej čestitke vsem, ki se niso udeležili udbaško vodenih in farsa/volitveh za predsednika sistemsko mafijskega kućanistana….ajd….in torej velika večina…..ČESTITKE:…..

 7. aco pravi

  Čestitke priljudnemu, normalnemu in politično izkušenemu Borutu Pahorju!

 8. haapy yack pravi

  hoj
  Ringlšpil klovnov.
  vrtisejimvglavipres
  boditevcvetju

 9. siky pravi

  Tomčeva bi bila v 2. krogu, če bi šla na volitve kot neodvisna. SDS je betonski škorenj zanjo.

 10. vera pravi

  Vse to je bilo pričakovano, ni čudno, da nihče skoraj noče na volitve. Poleg tega imajo državljani že poln kufer teh starih fac, ki nas strašijo že od leta 1991 dalje…

 11. čivava pravi

  Jejhata, jehata, sedaj pa bomo spet 5 let gledali manekenčka kako se vesi po balkonih in igra predsednika 🙂

 12. ? pravi

  Pahor sploh ne razume, kaj je predsedniška funkcija. V 5 letih njegovega mandata ni bil niti 1 dan (8 delovnih ur) predsednik Slovencev. Je samovšečni postrešček lobijev, banksterjev, mafije.
  Vsi hišanovi navijači poglejte se v ogledalo! Mogoče bi bil čas za menjavo vaših koristolovskih fac.

 13. bruh pravi

  joj koliko brišete…škoda….

 14. bruh pravi

  čestitke volilcev sds, nsi in sls , da so ostali doma….vsi vemo, da mora v kućanistanu biti -tako ali drugače – precednik tak ali drugačen kućanov smrdeči NESTRPNI pra sec….ajd

 15. bruh pravi

  bo pa zanimivo opazovati, kako bodo smrdeče kučanove ku rbe iz bande 571 naslednje tedne še bolj porivali in oblizovali št, 118 od 571….ajd

 16. bruh pravi

  sarec je izredno nestpna smrdeča oseba , ki divje sovraži vse drugače misleče in ima totalitarno podporo naše kućanove mafijske rdeče oligarhije, ki JAVNO in GLASNO edinstveno v EUropi zagovarja klanje drugače mislečih , tudi otrok…..ne da bi za to sodno in volilno odgovrajala….celo več, od te ideološke zverinske in morilske NESTRPNOSTI ima veliko ugodnosti…..ajd……pa brišite še to

 17. bruh pravi

  naši skrajni komunistični levičarski volivci gredo VEDNO zelo disciplinirano na voitve….vedno….spomnite se tega…..oni so najbolj mafijsko zvesti in volilno disciplinirani smrdeči iztrebki….ajd

 18. haapy yack pravi

  hoj
  Ena starejša tovarišica je dejala, če ne zmagamo, da bo skočila pod vlak. Volilka za lajnarjaPahorja.
  Škoda vlaka.
  ajzenponarjipres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen