V Avstriji zmaga ljudski stranki, Kurz bo pri svojih 31. letih postal kancler!

0

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 31,5 odstotka, dobila ljudska stranka (ÖVP), sledijo ji socialdemokrati (SPÖ) s 27,1 odstotka ter svobodnjaki (FPÖ) s 25,9 odstotka, kažejo projekcije volitev, ki jih objavlja avstrijska televizija ORF po prešteti polovici glasov.

Stranka Neos je glede na projekcije dobila 5,1 odstotka glasov, Zeleni 3,9 odstotka, lista Pilz pa 4,4 odstotka. Meja za vstop v parlament je sicer pri štirih odstotkih.

Projekcija je izdelana na 52 odstotkih preštetih glasov. Avstrijsko notranje ministrstvo naj bi prve izide volitev objavilo okoli 19.30.

Prve projekcije so sicer kazale, da so se svobodnjaki uvrstili na drugo mesto, pred socialdemokrati.

Ljudska stranka Sebastiana Kurza, ki bo najverjetneje postal novi avstrijski kancler, naj bi imela v parlamentu 63 poslancev.

[su_box title=”SEBASTIAN KURZ – BIOGRAFIJA“]Sebastian Kurz velja za čudežnega dečka avstrijske ljudske stranke (ÖVP), ki jo vodi od julija letos. Po zmagi stranke na parlamentarnih volitvah se mu obeta kanclerski položaj, s čimer bi z 31 leti postal najmlajši predsednik vlade v Evropi. Kurz je bil že od leta 2003 dejaven v podmladku stranke in decembra 2013 je postal najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije. Kljub mladosti se Kurz ponaša z veliko političnimi izkušnjami, saj je že vse od leta 2011 član avstrijske vlade. Ko je bil star 24 let, je postal državni sekretar za integracije in je takrat veljal za najmlajšega člana kake avstrijske vlade. Tri leta kasneje je prevzel položaj zunanjega ministra in je bil najmlajši vodja diplomacije v EU. Pozornost širše javnosti je pritegnil leta 2010 s svojo kampanjo za občinske volitve na Dunaju. Ta je potekala pod sloganom ‘Schwarz macht geil’, kar bi lahko prevedli kot Črno je/vas naredi kul oz. seksi, pri čemer se črno nanaša na barvo ÖVP. V kampanji so uporabili tudi črn avtomobil znamke hummer, ki so ga poimenovali ‘Geilomobil’, sam Kurz pa je ob tem potencialnim volivcem delil kondome. Avstrijska javnost je wunderwuzziju, kar pomeni nekoga, ki zna vse in kar je Kurzev vzdevek, naklonjena zaradi trdega stališča glede migracij, s čimer je svobodnjakom odvzel dobršen del volilnega telesa. Obrestovalo se mu je tudi, da je kot avstrijski zunanji minister lani zaprl balkansko begunsko pot in ker se zavzema za znižanje socialnih podpor za imigrante, tudi tiste iz držav EU. Rodil se je 27. avgusta 1986 na Dunaju učiteljici in inženirju. Po odlično opravljeni maturi se je vpisal na študij prava, a ga ni končal. Že med študijem je prevzel vodenje podmladka ljudske stranke.[/su_box]

Svobodnjaki Karla-Heinza Stracheja naj bi jih dobili 51, socialdemokrati dosedanjega kanclerja Christiana Kerna pa 53. Neos naj bi imel devet poslancev, lista Pilz pa osem.

ÖVP bo očitno precej izboljšala rezultat zadnjih volitev leta 2013, ko je dobila 24 odstotkov glasov. Rezultat so izboljšali tudi svobodnjaki.

Precej so rezultat poslabšali Zeleni, ki so pred štirimi leti prejeli 12 odstotkov glasov, zdaj pa jim projekcije kažejo, da utegnejo celo izpasti iz parlamenta.

Dosedanji vodja avstrijske diplomacije Kurz bo z 31 leti verjetno postal najmlajši premier v Evropi. Pred volitvami sicer ni izključil nobene koalicijske možnosti, a najbolj verjetno se zdi, da bo v koalicijo povabil svobodnjake.

Ti bi tako v vlado na Dunaju vstopili prvič po letu 2000, ko jih je vodil Jörg Haider. Tedaj je vstop svobodnjakov v vlado sprožil evropske sankcije proti Avstriji, česar zdaj sicer ni pričakovati, a po vstopu Alternative za Nemčijo v nemški zvezni parlament je to nov preboj skrajne desnice v EU.

“FPÖ kot partner v vladi v Evropi ne bi naredil dobrega vtisa in Kurz to ve,” je danes zapisal komentator konservativnega časnika Der Standard.

Vodja svobodnjakov Strache je po zaprtju volišč že napovedal, da so se pripravljeni pogovarjati z vsemi o oblikovanju koalicije.

Kurz bi lahko vnovič sestavil tudi veliko koalicijo s socialdemokrati, a je po desetih letih napornega skupnega vladanja in razpadu koalicije letos spomladi to manj verjetno.

Kern je sicer v soboto še enkrat opozoril pred nevarnostjo desne vlade na Dunaju, češ da je Avstrija na najpomembnejšem razpotju v zadnjih desetletjih.

Za vstop v 183-članski nationalrat se je potegovalo rekordnih 16 strank, čeprav nekatere od njih niso nastopale na zvezni ravni, ampak samo v posameznih deželah.

Volilno pravico imajo avstrijski državljani, ki so na dan volitev starejši od 16 let. Po zadnjih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je volilnih upravičencev 6,4 milijona.

Končne uradne rezultate bodo objavili v četrtek, 19. oktobra, ko bodo prešteli še glasovnice, prispele po pošti.

Letos so za glasovanje po pošti poslali rekordnih 890.000 glasovnic, njihovo štetje pa bodo začeli v ponedeljek. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen