Soočenje samozavestnega Kurza in Stracheja predvsem o migracijah

0

Vodja avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz in prvi mož avstrijskih svobodnjakov Heinz Strache sta v torek zvečer še enkrat merila moči na televiziji. Kurz naj bi nastopil posebej samozavestno, prihajajoče parlamentarne volitve pa je znova označil kot kanclerski dvoboj med seboj in Strachejem. Govorila sta sicer znova predvsem o migracijah.

Kot je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v že devetem in obenem predzadnjem predvolilnem soočenju na javni televiziji ORF posvaril Kurz, bi bila vladna naveza med modrimi svobodnjaki (FPÖ) in rdečimi socialdemokrati (SPÖ) mogoča, tudi če bi njegova črna ljudska stranka (ÖVP) v nedeljo pobrala največ glasov, kot ji napovedujejo ankete. Zato potrebujejo v nedeljo vse glasove, ki jih le lahko dobijo, je poudaril. A sicer je Kurz pred nedeljskim glasovanjem optimističen in verjame v dober rezultat ÖVP.

V središču debate je bilo po poročanju ORF predvsem vprašanje, kako preprosto oziroma težavno bi bilo morebitno sodelovanje ÖVP in FPÖ v skupni vladi – tega nobena stran ne izključuje, a obenem obe izražata precej pomislekov. Na vprašanje voditelja, ali za mizo nocoj sedi nova koalicija, je Kurz odgovoril, da to seveda je možna teza, a nadaljeval, da bo glavno vprašanje v nedeljo to, “ali naj kancler postane gospod Strache ali pa bom smel državo voditi jaz”.

Strache je vodji ÖVP, ki ga je označil kot “sicer simpatičnega mladega moža”, očital soodgovornost za dosedanjo vladno politiko, saj je vendar že več let zunanji minister. Še pred nekaj leti je Kurz, tako Strache, kritiziral pomanjkanje “kulture dobrodošlice” in je kot minister za zunanje zadeve in integracijo sokriv za nastanek vzporednih družb v Avstriji. Poleg tega ljudje ne bodo volili kanclerja, ampak “stranko in vsebino”, in tu FPÖ za razliko od ÖVP stoji za spremembe, je poudaril.

Kurzu je očital tudi, da ni bil on ta, ki je zaprl t. i. balkansko begunsko pot, kot se rad pohvali, ampak je to storil madžarski premier Viktor Orban, ko je z ograjo zaščitil zunanjo mejo EU. 31-letnik mu je na to samozavestno odvrnil le: “Prizadevate si priti v vlado, tam boste morali bolj točno ravnati z dejstvi, da se ne boste osmešili na evropski ravni.” Podoben ton je ubral, ko se je Strache hvalil, kako dobro da se razume z Orbanom: “Pa saj vam sploh ne nameni termina, gospod Strache (…) Lahko vam pomagam, da dobite termin.”

Kritičen je bil poleg tega glede pristojnosti določanja smernic vladi, ki bi jo po besedah Kurza moral imeti kancler. Po besedah Stracheja je takšna zahteva absurdna, to, da človek potrebuje kaj takega, pa predvsem “znak njegove revščine”. Kancler mora biti po njegovem predvsem sposoben timskega dela in partnerskega sodelovanja.

Medtem ko je APA predvsem izpostavila torkov samozavesten nastop Kurza, so na ORF soočenje ocenili kot relativno “prepirljivo”. Po oceni avstrijskega politologa Petra Filzmaierja sta se sogovornika predvsem trudila iskati točke, pri katerih se razhajata, da ne bi slučajno nastal vtis, kot da se že pripravlja črno-modra koalicija. A pri tem sta imela kar nekaj težav, je še menil Filzmaier, saj se je približno dve tretjini časa govorilo o njuni priljubljeni temi, migracijah, glede katere pa so njuna stališča precej podobna. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen