Slovenija brez Patrie in Zvonov. Štuhec: “Nedemokratični postopki slovensko družbo peljejo v politično diktaturo!”

10

Celjska Mohorjeva družba je predstavila knjigo Ivana Štuheca Slovenija brez Patrie in Zvonov, h kateri je spremno besedo napisal predsednik SDS Janez Janša. “S knjigo želim opozoriti na vse nedemokratične postopke in merila, ki so za slovensko družbo nevzdržni in jo peljejo v neke vrste politično diktaturo,” je na predstavitvi dejal Štuhec.

Knjiga vsebuje Štuhečeve komentarje, govore in izjave, ki jih je objavljal oziroma podal med letoma 2010 in 2017, večina pa se jih nanaša na sojenje v zadevi Patria in finančni zlom Nadškofije Maribor.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]OD NAGODETA DO JANŠE. Kronika novodobnega montiranega sodnega procesa Patria. Več TUKAJ.[/su_box]

Kot je povedal Štuhec, je v komentarjih in izjavah izpostavil tezo, da sta bila afera Patria in finančni zlom nadškofije zrežirana iz tujine. Afera Patria se je namreč začela z oddajo na eni izmed finskih televizij, zgodba o finančnem zlomu nadškofije pa s pisanjem italijanskih medijev. Štuhec se sprašuje, zakaj je bilo treba “nek slovenski interni problem lansirat preko tujih medijev”. In odgovarja: “Verjetno so načrtovalci obeh zgodb ocenjevali, da bodo dosegli bistveno večjo verodostojnost, če bo to prišlo iz tujine”.

V knjigi poda mnenje o tem, kakšna naj bi bila krivda takratnega ekonoma nadškofije Mirka Krašovca. “Sam mislim, da ni kriv za vse, mislim pa, da je odgovoren in kriv bolj, kot je sam pripravljen priznati,” meni.

Vprašal se je, če bi se lahko vse skupaj zaključilo drugače, kot se je. “Če bi se politika bank in njihovih prišepetovalcev do obeh Zvonov obnašala tako, kot se je obnašala do nekaterih drugih subjektov, ki so ravno tako zapadli v krizo, bi Zvonove lahko rešili in bi danes bankam vračali bistveno več, kakor pa bodo dobile na podlagi sprejetega dogovora,” je dejal. Velika laž v omenjeni zgodbi je bila, da se je govorilo o 1,5 milijardi dolgov Zvonov, dejansko pa so dolgovi znašali 450 milijonov evrov, je dejal.

Po Janševi oceni je tako pri aferi Patria kot pri Zvonovih obveljala želja, da se obračuna s Cerkvijo in opozicijo, kar da je praksa, ki se vleče iz nekdanjega nedemokratičnega sistema. V ozadju pa je bil po njegovem še en motiv. “V tistem času so mediji obilno poročali o aferi Patria in Zvonovih, v ozadju pa je iz NLB na račun iranske agenture, ki je kupovala sredstva za izdelavo kemičnega orožja in atomske bombe, dnevno romalo včasih tudi po nekaj deset milijonov evrov, skupaj ena milijarda,” je opozoril.

Glavna dodana vrednost knjige je po Janševih besedah ta, da o stvareh piše neposredno ter da ne opisuje zgodovine, pač pa zdajšnji čas. Kajti če razumemo čas, v katerem živimo, potem je tudi “upanje, da je nekje na koncu tunela luč, bližje”, je dejal. (sta)

Št. komentarjev: 10
 1. Renato pravi

  Še ena dobrodošla knjiga o Patrii! Sem prebral obe od Kaloha in trdim, da je zelo malo takih publicistov, ki so imeli korajžo takšno knjigo v rdeči Sloveniji napisat.

 2. solata pravi

  Štuhecu vsaki dan odmeva po njegovi prazni glavi: don-don, don-don. Pameten človek se verjetno ne bi onegavil z Švarčevo Alenko, kajnede?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  V lager EU so važni samo interesi EU. Slovenija mora delovati tako kot ukaže predsednik Evropske komisije postavljen na to mesto od Bilderbergov. Interesi EU so popolna kontrola na vseh področjih življenja.
  In kaj lahko tukej poalamudi Slovenija? Čisto nič
  ukradenaevropapres
  boditevcvetju

 4. bruh pravi

  ajd…patria in zvon pa ostalo se je “moralo” zgoditi kajti drugače kučanovi smrdeči sistemsko mafijski rdeči pra sci in svi nje ne bi bili neprekinjeno na oblasti….ajd,..bodimo resni, vsi visoki državni kadri so kučanovi rdeči pra sci in svi nje, drugače ovde ne gre….le če spadaš v tisto smrdečo mafijsko povezano čredo lahko prideš nemoteno do davkoplačevalskega denarja….ajd…..oni ne bodo NIKOLI sprejeli demokratićnih pravil igre, ker te predpostavljajo, da bi lahko prišli na oblast tudi drugače misleči in le vedno rdeči mafijski pra sci in svi nje….ajd…

 5. zvon3 pravi

  Štuhec, tale hinavski mefisto, naj pri sebi in pri svojem zapufanem zavodu antona slomška najprej počisti, potem pa naj modruje o drugih.

 6. Jaz terorist ta pravi

  Tak občutek sem dobil. ko sem včeraj plačeval položnico za telefon.
  Eni brezimno pero milijarde sam pa ne morem plačat niti svoje položnice, da me ne gnjavijo po osebnih dokumentih.
  Razumem, veleumi iščejo pranje denarja pri sestričnah. Ja, nekaj pa vendar morajo delat, ta agencija za pranje denarja za nedotakljive.
  V Sloveniji vse polno nepokopanih trupel, a vpijejo glejte v prihodnost, kaj vam bo preteklost. In neumen mrčes naravnost v isto pajkovo mrežo, pod katero leži ogromno trupel naivnega mrčesa.

 7. milč pravi

  Janša dela SDSu veliko škodo, da se druži s temi pokvarjenimi cerkevnjaki.

 8. sandi pravi

  Bom prebral tole knjigo z veseljem!

 9. re gornjemu pravi

  Seveda nujno jo moraš prebrati, saj je spremno besedo napisal “presvetli Janša”. Lahko pa boš, kot piše zgoraj, da po pisčevem mnenju ni kriv niti Krašovec ali kdo že pač. Milijoni so enostavno izpuhteli kdo ve kam.

 10. majkl pravi

  Štuhec se spreneveda, pa še Krašovca tišči v drek. Podli človek!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen