SDS sporoča pravobranilstvu: odškodnino za krivično sojenje v zadevi Patria izterjajte od tožilskih in sodniških akterjev!

12

Na okrožnem sodišču bo potekal narok v tožbi, s katero SDS od države zahteva 886.257,37 evra odškodnine zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve leta 2014. Ob tem predlagajo pravobranilstvu, da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnikov in tožilcev v zadevi Patria.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Knjiga avtorja Dejana Kaloha OD NAGODETA DO JANŠE. Kronika novodobnega montiranega sodnega procesa Patria. Več TUKAJ.[/su_box]

Kot so septembra lani v izjavi za javnost zapisali v SDS, so tožbo vložili, ker je stranki z zaporom predsednika Janeza Janše, razveljavljeno sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in poznejšimi “pristranskimi in nezakonitimi postopki” nastala velika premoženjska škoda.

Kot pravijo, je razvoj dogodkov v primeru Patria pokazal, da je “šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika” z namenom, da se SDS onemogoči na volitvah. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014.

Poseg afere Patria na volitve je bil po njihovi oceni tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na sam volilni rezultat. “Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008,” ocenjujejo. Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008, in odstotkom glasov, prejetih na volitvah leta 2011 in 2014, ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, predstavljajo neposredno materialno škodo, ki jo je utrpela SDS. Tako od države zahtevajo 886.257,37 evra z obrestmi.

Izpostavljajo še, da je ustavno sodišče v sosednji Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji.

[su_box title=”Pred Janšo spet skočil sodni vročevalec s pošiljko, a ostal z dolgim nosom“]Po odhodu iz sodne dvorane je sicer danes Janšo pričakal sodni vročevalec, ki mu je hotel izročiti večji sodni paket, a ga je Janša zavrnil. Kot je pozneje pred sodiščem povedal novinarjem, je šlo najverjetneje za poskus vročitve tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. A Janša pravi, da mu je bil takšen paket vržen pod poštni nabiralnik že maja letos s t. i. fikcijo vročitve. V primeru tožb novinark Radiotelevizije Slovenija je bila po njegovih besedah takšna “fikcija vročitve upoštevana, tukaj pa jim roki očitno ne odgovarjajo in se zdaj sprenevedajo zato, da bi sam cirkus pomaknili čim bližje volitvam”. “Vročitev je bila izvršena v skladu z razlago zakonodaje, kot jo uporabljajo sodišča, zato sem pričakoval, da se bodo stvari odvijale naprej,” je dejal. Janša je sicer še vedno prepričan, da je tožilstvo tožbo za odvzem premoženja vložilo več kot dve leti prepozno.[/su_box]

[su_box title=”Janši po navedbah sodišča v DZ vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora, Janša to zanika“]Z Okrožnega sodišča v Ljubljani so sporočili, da so prvaku SDS Janezu Janši danes popoldne na delovnem mestu v DZ vročili tožbo za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Kot so dodatno pojasnili, so pošiljko vročili pooblaščeni osebi DZ, zadolženi za sprejemanje pošiljk. Janša pa je na Twitterju navedel, da danes ni bilo nobene vročitve. Janšo je sicer sodni vročevalec z večjim sodnim paketom danes pričakal že po odhodu iz sodne dvorane, a je prvak SDS paket zavrnil. Novinarjem je povedal, da je šlo najverjetneje za poskus vročitve tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. A Janša pravi, da mu je bil takšen paket vržen pod poštni nabiralnik že maja letos in tako vročen s t. i. fikcijo vročitve. Janša je sicer še vedno prepričan, da je tožilstvo tožbo za odvzem premoženja vložilo več kot dve leti prepozno. Danes so mu po navedbah sodišča ob 15.20 tožbo vročili na delovnem mestu v prostorih državnega zbora na način, kot ga določa drugi odstavek 140. člena zakona o pravdnem postopku. Slednji določa, da če se vroča na delovnem mestu tistega, ki naj se mu vroči, pa tega ni najti tam, se lahko vroči pisanje osebi, ki je zaposlena na tistem mestu, če ga hoče sprejeti. V službi za odnose z javnostmi DZ so za STA potrdili informacijo sodišča. Na slednjem pa so za STA dodatno pojasnili, da so sodno pošiljko vročili pooblaščeni osebi DZ, ki je zadolžena za sprejemanje pošiljk, kar jim omogoča zakon. Specializirano državno tožilstvo je namreč zoper Janšo aprila na sodišče vložilo tožbo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini nekaj manj kot 400.000 evrov. Vložitev tožbe je po poročanju medijev posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janše in povezanih oseb.[/su_box]

PripisNa okrožnem sodišču je potekal prvi narok glavne obravnave v tožbi, s katero SDS od države zahteva 886.257 evrov odškodnine zaradi sojenja v zadevi Patria. Še pred tem je bil neuspešno izveden poravnalni narok. Država namreč po besedah Janeza Janše ne priznava odškodninske odgovornosti, SDS pa vztraja, da je do škode prišlo in to namerno.

Odvetnik SDS Franci Matoz je na začetku današnjega naroka povedal, da v SDS vztrajajo pri tožbi, podal je tudi nekatere dodatne dokazne predloge. Kot dokaz, da je bila škoda povzročena namerno in ne iz malomarnosti, je navedel, da je bilo v sodbah ljubljanskega okrožnega in višjega sodišča ugotovljeno, da je tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je vložila obtožni predlog v zadevi Patria, v predlogu “zapisala neresnico in priredila dokaz”, kar po Matozovih besedah kaže, da je ravnala v nasprotju z dolžnim ravnanjem in pooblastili. Za kateri sodbi gre, Matoz ni podrobneje navedel, najverjetneje pa gre za odločitvi okrajnega in višjega sodišča iz let 2015 in 2016, s katerima sta bila Janša in Matoz oproščena krive ovadbe Zobec Hrastarjeve.

Da je bila škoda v sojenju v zadevi Patria narejena namerno, po besedah Matoza dokazuje tudi domnevno dejstvo, da je predsednik senata višjega sodišča, ki je obravnaval eno izmed pritožb v omenjeni zadevi, višji sodnik Milan Štrukelj povedal Jožetu Razpotniku, da je bila pritožba zavrnjena, ker je za to dobil ukaz “z vrha”. Zato je Matoz danes dodatno predlagal zaslišanje Razpotnika in Toneta Krkoviča, ki mu je Razpotnik povedal za Štrukljevo izpovedbo.

Dodatno je Matoz danes predlagal zaslišanje zakoncev Radovana in Mire Marvin, ki bosta po njegovih besedah izpovedala, kako je takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša nekemu kolegu na javnem kraju razlagal, da je treba Janšo “sf …” Oba naj bi svoje pričanje tudi notarsko overila.

V SDS kot dokaz, da je bila celotna zadeva vodena v smeri, da se Janšo obsodi, vidijo tudi takratno odločitev Masleše, da se imenuje za predsednika senata, ki je odločal o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper obsodilno sodbo. Po Matozovih besedah je bila takšna odločitev izvedena mimo pravil sodnega reda, kar je po njegovih navedbah ugotovilo tudi ustavno sodišče, ko je v odločbi, s katero je razveljavilo obsodilno sodbo, zapisalo, da Masleša ne bi smel predsedovati senatu in bi se moral iz odločanja izločiti.

V SDS poleg danes omenjenih in še nekaterih drugih prič predlagajo še zaslišanje nekaterih pravnikov, ki so opozarjali na nepravilnosti v procesu – Matevža Krivica, Klemna Jakliča in Mateja Avblja.

Ker so bili danes predloženi nekateri novi dokazni predlogi, je ljubljansko okrožno sodišče pravobranilstvu odobrilo 15 dnevni rok, da odgovori nanje. Tako predsednika SDS Janše danes niso zaslišali, pač pa ga bodo 13. decembra. (sta/ured)

Št. komentarjev: 12
 1. Feniks pravi

  Slovenija ni Avstrija! Bogati levi politiki, ki so to speljali, so med tem še bolj obogateli (NLB+Iran). S temi novci bodo kupili volitve in vse ostalo tudi organe, da bodo lahko dokončali delo. Po tem jim bo tak al tak vseeno, kdo vlada, saj bodo vse niti v njihovih rokah!

 2. boris pravi

  Levaki so naredili že toliko škode Sloveniji, da je to nepojemljivo in že skoraj težko prešteti v denarju. Tudi ko bo trojica iz Patria dobila svoje odškodnine, je to za leve mafijoze zgolj kaplja v morje v njihovem milijardnem naropanem premoženju.

 3. Renko pravi

  Bravo SDS, naj paradržava plača sedaj mastno odškodnino!

 4. bačko pravi

  Janša je že prav bizaren s tem izmikanjem sodnim pošiljkam. Če je tak heroj, a zakaj se potem boji navadnega sodnega pisanja?

 5. Beno pravi

  Premalo zahteva SDS, zahtevati bi moral najmanj 10x toliko!

 6. re gornjim pravi

  Dragi SDS ovci , dobro veste, da izterjava NI mogoča, ker je to zapisano v ustavi, ki ste jo TUDI vi sprejemali. Zato, prosim brez nakladanja!!!!!!

 7. gremlin matoz pravi

  Sem ravno gledal malo žabo od matoza po televiziji. Kakšen prismojen klovn, to res redko vidiš!

 8. bruh pravi

  bodimo resni, ti smrdeči divje ideološko nestrpni kućanovi rdeči pra sci in svi nje so bili TJA udbaško nastavljeni , da tolčejo po motečih in ščitijo kučanovo rdečo mafijsko oligarhijo na oblasti……in so torej NEDOTAKLJIVI….ajd….spomnite se, drugje se država bori proti mafiji, v kućanovini kot lukašenkovini pa je država sinonim za MAFIJO…ajd…

 9. bruh pravi

  čisio vsak ta državni kader je 100% preverjen kućanov rdeči mafijsko pokorni divje ideološko nestrpen smrdeći borec , ki ima eno in samo eno pravilo….tolči po drugače mislečih in ščiti rdeče pra sce in svi nje….in konec debate…..tako je in vsi veste, da je tako…ajd

 10. bruh pravi

  in zato se vsakić spomnite, ko vidite te kućanove smrdeče mafijsko pokorne divje ideološko NESTRPNE dražavne kadre —- spomnite se, da so tam le zato…le z enim ciljem.—le z eno nalogo in le z enim ukzom…….drugače ne bi bili tam nastavljeni….ajd…vse ostalo je farsa…ajd

 11. Re gornjemu pravi

  So tablete spet popustile? Bo treba prisilni jopič!

 12. bruh pravi

  in oglasil se je 100krat dokazan kučanov mafisko/ideološko/volilno discipliniran nestrpni smrdeči pra sec in zakrulil svojo značilno sovraštvo do drugače mislečih…ajd…nič posebno novega…ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen