Ruski lastniki iz Term Maribor le nagnali dosedanjega direktorja Andreja Rakoviča

1

Ruski lastniki so v ponedeljek po neuradnih informacijah časnika Večer odstavili direktorja Andreja Rakoviča, ki naj bi ga zamenjal španski poslovnež Ignacio Rodriguez. V podjetju za zdaj o vsem skupaj molčijo, med razlogi za menjavo pa naj bi po pisanju časnika bilo tudi nezadovoljstvo lastnikov z izpolnjevanjem zastavljenih načrtov.

Rakovič je bil na čelu največjega mariborskega ponudnika nočitvenih zmogljivosti od februarja lani, ko je zamenjal Boruta Rojsa, pred tem pa je bil v podjetju prokurist. Rakovič sicer prej ni imel nobenih izkušenj s turizmom in hotelirstvom, saj je bil pred tem dolgoletni ravnatelj Waldorfske šole v Mariboru.

V Termah Maribor so nedavno za svoja hotela Piramida in Orel podpisali franšizna sporazuma s francoskim hotelskim velikanom AccorHotels. Čeprav je družba vse od prihoda ruskih lastnikov poslovale z milijonsko izgubo, je bil Rakovič prav ob omenjenem podpisu pogodb zelo optimističen, saj so po osmih mesecih beležili okoli 600.000 evrov dobička.

Terme Maribor so bile do leta 2013 v lasti NFD Holdinga in Save, nato pa jih je kupilo podjetje Platanus, ki je v lasti družb Easterland Partners in Intelco Group LTD, za katerima je stal ruski kapital. Dobro leto pozneje je Platanus prevzelo podjetje Factoring finance, družba, ki je znotraj ruskega energetskega giganta Gazproma zadolžena za izterjave.

Rusi so ob prihodu napovedali vlaganja v infrastrukturo, a se napovedi za zdaj niso uresničile. V njihovi lasti so hoteli Habakuk, Bellevue, Piramida, Orel in hostel Uni, po propadu Športnega centra Pohorje pa imajo od DUTB v najemu še hotele Arena, Bolfenk in Videc na in pod Pohorjem. Slaba banka za slednje še vedno išče kupca.

Terme Maribor, ki zaposlujejo 270 ljudi, so sicer lani, po dobrih dveh milijonih evrov izgube v letu 2015, pridelale še 1,4 milijona evrov minusa. Mariborsko hotelirsko podjetje je ustvarilo skoraj 32 milijonov evrov prihodkov, kar je za tri odstotke manj kot leto prej, padec pa pojasnjujejo z nižjimi prihodki njihovega trgovskega dela.

Rakovič je nedavno povedal, da se želijo sami usmeriti predvsem k svoji osnovni dejavnosti, zato je Kompas že pred časom prevzel Travel Shope na mejnih prehodih v Šentilju in na Tratah. Prodali so tudi gostišče Štajerc v Mariboru, ničesar pa ni želel povedati glede nadaljnjega upravljanja za zdaj najetih hotelov. (sta/ured)

Andrej Rakovič (foto: mediaspeed.net)

Število komentarjev: 1
  1. turist pravi

    Terme Maribor sta uničila lesarski tehnik Tibor Rojs in njegov waldorfski hlapček Raković, oba nimata niti trohice izkušenj niti znanj iz turizma. Zdaj trpijo nedolžni zaposleni, ki so Terme mukoma gradili desetletja! Hrvat Rojs in klika so Rusom s pomočjo politike poceni prodali Terme, kjer se je nato dogajalo marsikaj, vse z namenom izčrpavanja Term, posel pa je propadal. Zaposleni pa na cesto!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen