Rajoy po izredni seji: suspenz regionalne vlade in razpustitev parlamenta v Kataloniji, v šestih mesecih pa nove regionalne volitve

2

Španska vlada je na današnji izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve, je po seji sporočil španski premier Mariano Rajoy, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pojasnil je, da ne bodo ukinili avtonomije Katalonije, temveč samo suspendirali regionalno vlado pod vodstvom Carlesa Puigdemonta. Njene pristojnosti bodo prenesli na osrednjo vlado v Madridu.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Kot je dejal Rajoy, je bila uporaba 155. člena ustave neizbežna, čeprav vlada tega ni želela. Pojasnil je, da vlada ni imela izbire, ker je katalonska vlada delovala enostransko in v nasprotju z zakonodajo, ko je 1. oktobra izvedla referendum o neodvisnosti Katalonije.

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ga je Madrid tokrat uporabil prvič, vladi dovoljuje sprejetje “nujnih ukrepov”, da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje obveznosti.

Ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To se bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zgodilo v petek. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. Ne varaj me pravi

  https://www.youtube.com/watch?v=uS2dFA0eiCE
  ne varaj me s golobom u rukama, svoboda je stvorena u mukama

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Koja svoboda?
  zbudisepres
  boditev cvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen