Puigdemont pred iztekom roka ne popušča, retorika se spet zaostruje

0

Katalonski voditelj Carles Puigdemont je na predvečer izteka roka, ki mu ga je postavila španska vlada, da prekine proces osamosvajanja Katalonije, zatrdil, da tega ne bo storil. Kot naj bi napovedal pred člani svoje stranke, bo, če bo Madrid uresničil grožnje in suspendiral avtonomijo Katalonije, celo formalno razglasil neodvisnost.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya je napovedala, da bo, če se Puigdemont danes do 10. ure ne bo odpovedal samostojnosti, uporabila 155. člen španske ustave. Ta ji dopušča prevzem neposrednega nadzora nad Katalonijo, odstavitev katalonske vlade in razpustitev parlamenta ter razpis novih regionalnih volitev.

V sredo so v Madridu ponovili, da so to grožnjo odločeni uresničiti, če Puigdemont ne bo popustil. Kot poroča agencija Reuters, bi za popolno odpravo katalonske avtonomije Madrid potreboval od treh do pet dni. Glede na to da Puigdemont očitno nima namena sestopiti s poti proti neodvisni Kataloniji, ta scenarij postaja vse bolj verjeten.

Kot je namreč zatrdil v sredo zvečer po poročanju agencije Reuters, ki navaja neimenovane vire iz Puigdemontove Katalonske demokratske stranke (PDeCat), se bo na morebitno aktivacijo 155. člena ustave s strani Madrida odzval z bolj formalno deklaracijo o neodvisnosti.

Takšna je po pisanju katalonskega časnika Vanguardia tudi vsebina pisma, ki ga bo na Rajoya pred iztekom roka naslovil Puigdemont. V njem španskega premierja poziva, naj ne uporabi 155. člena ustave, če se bo za to vendarle odločil, pa Puigdemont napoveduje uradno uveljavitev neodvisnosti.

Kot sicer piše francoska tiskovna agencija AFP, ki prav tako poroča o tem, zaenkrat ni povsem jasno, kako in kdaj naj bi prišlo do te deklaracije ter ali jo bo potrdil regionalni parlament. Je pa vrsta katalonskih poslancev, ki zagovarjajo neodvisnost, že javno izrazila željo, da bi o deklaraciji glasovali v parlamentu, saj bi ji to dalo dodatno težo.

Vidna članica stranke PDeCat Marta Pascal je po poročanju Reutersa novinarjem povedala, da bo stranka od premierja v primeru aktivacije 155. člena zahtevala neposredno razglasitev neodvisnosti. Nemška tiskovna agencija dpa medtem navaja tiskovnega predstavnika katalonske vlade Jordija Turulla, ki je v sredo zvečer po seji vlade povedal, da vlada ne bo popustila pod grožnjami Madrida in se ne bo odpovedala neodvisnosti.

To bi še dodatno zaostrilo najhujšo politično krizo v Španiji v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožil prepovedani referendum o neodvisnosti Katalonije. Na njem je 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, a udeležba je bila le 43-odstotna.

Puigdemont se je v nagovoru parlamentu minuli torek zavzel za preložitev razglasitve neodvisnosti za nekaj tednov, da bi dali priložnost pogovorom z Madridom. Po govoru je tudi podpisal deklaracijo o neodvisnosti, ki pa naj bi bila le simbolična. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen