Prvi mož MI5: Velika Britanija se sooča z najhujšo teroristično grožnjo

0

Velika Britanija se sooča z doslej najhujšo teroristično grožnjo. Trenutno na Otoku poteka več kot 500 preiskav zaradi terorizma. Okoli 3000 posameznikov pa je na tak ali drugačen način vpletenih v ekstremistične dejavnosti, je v torek dejal vodja britanske obveščevalne agencije MI5 Andrew Parker.

“Območje, na katerem delujemo, je večje kot kdajkoli,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Parker. Dodal je, da se britanske varnostne sile soočajo s povečanim številom načrtov za teroristične zarote in da jim je v zadnjih štirih letih uspelo preprečiti 20 terorističnih napadov.

Po Parkerjevih besedah je teroristična grožnja “bolj raznolika kot kdajkoli”, z njo pa so povezani “posamezniki vseh starostih, spolov in ozadij”. Opozoril je, da bi lahko kmalu prišlo do novega napada.

“V samo nekaj dneh lahko pride od načrtovanja do napada. Ta tempo in način, kako skrajneži izkoriščajo svetovni splet, otežuje prepoznavanje groženj in nam daje samo majhno možnost za pravočasno posredovanje,” je še dejal prvi mož MI5. Dodal je, da napade načrtujejo tako na Otoku, v tujini kot na svetovnem spletu. Na internetu se lahko potencialni napadalci zlahka naučijo, kako izdelati bombo, je še posvaril.

“Ne moremo upati, da bomo lahko vse zaustavili,” je priznal Parker in navedel, da so v zadnjih 12 mesecih do junija letos izvedli rekordnih 379 aretacij, povezanih s terorizmom.

Velika Britanija je letos že bila prizorišče petih terorističnih napadov, od katerih so še štirje zgodili v Londonu, eden v Manchestru. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen