Neodvisnost Katalonije zaenkrat splavala po vodi: španski senat potrdil odvzem avtonomije Kataloniji!

0

Španski senat je danes potrdil začasni odvzem avtonomije Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave. Za je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji.

Za ukrepe so poleg senatorjev vladajoče Ljudske stranke glasovali tudi opozicijski socialisti in predstavniki desnosredinske liberalne stranke Ciudadanos, medtem ko so bili člani senata iz vrst leve stranke Podemos proti.

Senat je o ukrepih proti katalonskim oblastem glasoval po tistem, ko je katalonski parlament zgodaj popoldne izglasoval resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko.

Vlada španskega premierja Mariana Rajoya po odločitvi senata lahko ukrepa v Kataloniji v skladu s 155. členom ustave za ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Kataloniji.

Med ukrepi, ki naj bi jih sprejele španske oblasti, so odstavitev regionalne vlade in izvedba novih volitev. Španske oblasti bodo predvidoma začele ukrepati že v soboto, ko naj bi bila odločitev senata objavljena v uradnem listu.

Španska vlada se bo sicer danes ob 18. uri sestala na izredni seji in govorila o ukrepih, premier Rajoy pa je prek Twitterja Špance pozval, naj bodo mirni, ter napovedal, da bodo znova vzpostavili pravno državo.

Po napovedih bo najprej prišlo do odstavitve katalonskih regionalnih oblasti, katerih pristojnosti naj bi prevzela pristojna španska ministrstva, nato naj bi sledili drugi ukrepi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen