Nemški predsednik Steinmeier 27 let po združitvi Nemčije svari pred novimi zidovi

0

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v nagovoru ob dnevu enotnosti opozoril na nove zidove odtujenosti, razočaranja in jeze. Ti so nadomestili tisti zid, ki je Nemčijo delil vse do leta 1990, je dejal in s tem posredno namignil na vzpon skrajno desne Alternative za Nemčijo na septembrskih parlamentarnih volitvah.

V Nemčiji dan enotnosti praznujejo v spomin na 3. oktober 1990, ko je začela veljati pogodba o združitvi po drugi svetovni vojni razdeljene države. Datum predstavlja konec procesa združevanja Nemčije, ki se je začel s padcem Berlinskega zidu 9. novembra 1989.

Država je po besedah predsednika Steinmeierja od tedaj prehodila dolgo pot, toda pojavili so se novi zidovi, manj vidni, brez bodeče žice in smrtonosnega traku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za temi zidovi se je vzpostavilo globoko nezaupanje v demokracijo in njene predstavnike, je povedal Steinmeier in pri tem posredno namignil na vzpon skrajno desne Alternative za Nemčijo. Ta se je na septembrskih volitvah kot prva stranka, ki zagovarja skrajno desna stališča, po drugi svetovni vojni uvrstila v bundestag.

Steinmeier se je dotaknil tudi begunske krize in zmožnosti Nemčije za sprejem prosilcev za mednarodno zaščito. Kot je dejal, je treba uskladiti realnost v svetu in sposobnosti države.

“Strah ljudi nas nikoli ne sme pustiti ravnodušnih,” je Steinmeier dejal na slovesnosti ob dnevu enotnosti v Mainzu, ki sta se je udeležila tudi kanclerka Angela Merkel in odhajajoči predsednik bundestaga Norbert Lammert. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen