Na 7. Enimationu glavna nagrada Slovenki Lani Bregar za film Bele kopalke

0

Na 7. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation, ki se je minuli konec tedna zaključil v Mariboru, je glavno nagrado Mali slon prejela mlada slovenska režiserka Lana Bregar za igrani film Bele kopalke. Mednarodno žirijo je prepričala “z izjemno in odlično izdelano fotografijo, montažo in scenarijem”.

Kot so danes sporočili organizatorji festivala, je v kategoriji Mini filmarji, kjer so zastopani najmlajši avtorji, slavil animirani film Slikar “z natančno in mojstrsko izdelanimi lutkami, dobro animacijo in hudomušno zgodbo”, ki ga je ustvarila skupina otrok iz Grčije pod mentorstvom Eve Geraki iz Chroma workshop.

Med Midi filmarji je zmagal belgijski film Rdeča kapica, “ki smo jo videli že v mnogih interpretacijah, vendar tokrat prikazano z drugačnim pristopom pripovedovanja zgodbe in s svežimi animacijskimi rešitvami”. Mladi avtorji so ustvarjali pod mentorstvom Jorisa Van Daela iz studia Kidscam.

Mladi avstralski režiser, pesnik in glasbenik Radheya Jegatheva pa si je glavno nagrado v kategoriji Maxi prislužil z osupljivim animiranim filmom Ironija. “Jegatheva poleg precizno izdelane animacije in pesmi, s katero gradi zgodbo, osupne tudi z avtorsko glasbo, ki jo je ustvaril posebej za film. Zgodba, ki se odvija zdaj in tukaj, preizprašuje odnos med človekom in tehnologijo, med človekom in prekomerno uporabo digitalnih svetov, socialnih omrežij in iger,” je v obrazložitvi zapisala žirija v sestavi Nike Autor, Joanne Polaka in Leona Vidmarja.

Enimation festival, ki ga organizira Društvo za razvoj filmske kulture, je letos obiskalo več kot tisoč obiskovalcev. V tekmovalnem delu so prikazali 101 film mladih ustvarjalcev z vsega sveta. “V njih je moč slutiti tudi negotovost in strah, a hkrati ogromno kreativnosti, idej in predvsem poguma. Filmi so izjemno angažirani, osebno izpovedni, v njih se avtorji pred občinstvom popolnoma razgalijo,” jih je ocenil producent festivala Rene Puhar. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen