Manafort zanikal krivdo v obtožnici glede ruskega vmešavanja v volitve

0

Nekdanji vodja volilnega štaba predsednika ZDA Donalda Trumpa Paul Manafort in njegov poslovni kolega Rick Gates sta danes zanikala krivdo glede pranja denarja in zarote proti ZDA. Na sodišču so danes prebrali prvi obtožnici v preiskavi posebnega tožilca Roberta Muellerja o ruskem vpletanju v lanske ameriške predsedniške volitve.

Manafort in Gates sta obtožena zarote proti ZDA, pranja denarja, lobiranja v tujini in lažnih izjav. Obtožnica proti njima obsega skupno 12 točk. Obtožena sta domnevno skrila več milijonov dolarjev, ki sta jih zaslužila z delom za nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča in njegovo prorusko stranko.

Obtožnica je vezana na dogodke med letoma 2006 in 2017. Torej tudi čas od marca do avgusta lani, ko je Manafort vodil Trumpov štab. Najhujša kazen bi ju lahko doletela zaradi pranja denarja, za kar je predpisano do 20 let zapora.

Gates je že vrsto let Manafortov varovanec in mlajši partner, njegovo ime pa se je pojavilo na dokumentih povezanih s podjetji, ki jih je Manafort vzpostavil na Cipru, da bi preko njih dobil plačila politikov in poslovnežev iz Vzhodne Evrope, kažejo dokumenti, ki jih je pridobil New York Times.

Medtem pa so danes odprli dokument, v katerem je eden od prvih zunanjepolitičnih svetovalcev Trumpove predsedniške kampanje George Papadopoulos v začetku oktobra priznal, da je lagal na zaslišanju pri FBI glede kontakta z ruskim profesorjem, ki je povezan s Kremljem. Lagal je o datumih srečanj s profesorjem. Dejal je namreč, da se je z njim sestal, preden je začel delati kot svetovalec pri Trumpovi kampanji, v resnici pa se je to zgodilo nekaj dni po tem, ko je prevzel svoj novi položaj.

Ko je delal za Trumpovo kampanjo, se je Papadopoulos srečal s profesorjem glede informacij, ki naj bi domnevno škodile predsedniški kandidatki demokratov Hillary Clinton. Domnevno je želel izkoristiti poznanstvo s profesorjem in neimenovano Rusinjo, domnevno nečakinjo ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bi organiziral srečanja med predstavniki kampanje in ruske vlade.

Papadopoulos, ki so ga aretirali 27. julija, je za Trumpovo kampanjo začel delati marca lani.

Trump je danes po prvih obtožnicah v preiskavi o ruskem vpletanju v volitve tvitnil, da ni zarote. Točke obtožnice zoper Manforta pa se nanašajo na čas, preden je vodil njegov volilni štab, je dodal Trump. Iz Bele hiše pa so sporočili, da Trump ne namerava zamenjati posebnega tožilca. Ob tem je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders dodala, da obtožbe proti nekdanjim sodelavcem volilne kampanje niso povezane niti s predsednikom niti njegovo kampanjo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen