Madrid znova zagrozil z odvzemom avtonomije Kataloniji, če bo ta vztrajala pri prizadevanjih za neodvisnost

0

Podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je danes napovedala, da bo vlada zahtevala odvzem avtonomije Kataloniji, če bo katalonski voditelj Carles Puigdemont vztrajal pri prizadevanjih za neodvisnost pokrajine.

Če Puigdemont do četrtka ne bo ponudil zadovoljivega odgovora, bo sprožil 155. člen španske ustave, je danes v parlamentu dejala Saenz de Santamaria.

Vlada v Madridu je dala Puigdemontu do četrtka čas, da pojasni, ali je minuli teden na zasedanju katalonskega parlamenta razglasil neodvisnost Katalonije. Puigdemont v ponedeljek ni ponudil jasnega odgovora, ki ga je zahteval Madrid, in je namesto tega znova pozval k pogovorom s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

155. člen ustave, ki doslej ni bil še nikoli uporabljen, bi vladi v Madridu omogočil, da prevzame neposreden nadzor nad pokrajino, ki ima polavtonomen status.

To bi še dodatno zaostrilo najhujšo politično krizo v Španiji v zadnjih desetletjih, ki jo je sprožil prepovedani referendum o neodvisnosti Katalonije. Na njem je 90 odstotkov volivcev glasovalo za samostojnost, čeprav je bila udeležba zgolj 43-odstotna.

Puigdemont je po referendumu razglasil neodvisnost, a je hkrati zamrznil njeno izvajanje in predlagal pogovore z vlado, kar so v Madridu zavrnili. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen