Kolar Celarčeva sprejela Glažarjev odstop z mesta predsednika in člana sveta UKC

0

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v izjavi novinarjem v DZ pojasnila, da je sprejela odstop Tomaža Glažarja z mesta predsednika in člana sveta sveta UKC Ljubljana ter bo vladi predlagala njegovo razrešitev. Vlada bo morala imenovati novega člana sveta zavoda kot predstavnika ustanovitelja, je še dodala ministrica.

Po njenih besedah Glažar v pisni odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel. “Verjetno ima vsak pravico, da odstopi z določenega mesta,” je dejala Kolar Celarčeva. Na vprašanje, ali se ji zdi odstop utemeljen, je ponovila svoje ocene, da vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ni ustrezno ukrepalo in ni dovolj storilo za odpravo oz. normalizacijo nepravilnosti na otroški kardiologiji. “Zlepa ne spreminjam mnenja, ker ga prej vsebinsko ocenim in pretehtam,” je dodala ministrica.

To, da je vodstvo UKC kljub temu ostalo na položaju, saj svet zavoda o njegovi odgovornosti ni odločal, pa je ministrica pospremila z ugotovitvijo, da imamo “žal v Sloveniji zakon o zavodih iz leta 1991, po katerem je svet zavoda tisti, ki imenuje in razrešuje vodstva”. Pristojnost ministra je le v tem, da soglasje k imenovanju podeli ali pa ne, je spomnila Kolar Celarčeva in ocenila, da bo treba spremeniti zakon o zavodih ali pa za javno zdravstvo sprejeti poseben zakon.

Na vprašanje odgovornosti drugih članov sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, ni odgovorila konkretno. Napovedala pa je, da bo postopke peljala dalje, se sestala z drugimi člani sveta in v imenu ustanovitelja našla kompetentnega novega člana sveta UKC Ljubljana.

Glažarjev odstop sledi kritikam v javnosti, tudi iz političnih vrst, potem ko je svet UKC Ljubljana v torek odločil, da ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za stanje na programu otroške kardiologije. Na to so se v sredo ostro odzvali tudi koalicijski partnerji, ki so ministrico pozvali, naj presodi o pristojnosti in odgovornosti članov sveta. Prvak SD Dejan Židan je ocenil, da vse skupaj izgleda kot načrtna razgradnja javnega zdravstva.

V DeSUS in SD pa tudi danes ministrici ne prizanašajo in izpostavljajo njeno soodgovornost oz. soodgovornost ministrstva za sedanje razmere na otroški kardiologiji. Ključna težava sicer po njihovem mnenju ostaja.

Po mnenju poslanca DeSUS in nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja je bil Glažar verjetno postavljen pred zid oz. mu verjetno “glede na to, da je na ministrstvu podrejen ministrici, kaj veliko drugega ni ostalo”. Glažar tako po Gantarjevem mnenju z odstopom rešuje Kolar Celarčevo, ki da nosi svoj del odgovornosti za to, da se stanje na otroški kardiologiji ni popravilo. Spomnil je namreč, da se težave vlečejo že vrsto let in je bila ministrica z razmerami na otroški kardiologiji seznanjena že nekaj časa, saj je bilo poročilo nadzora jasno.

Po Gantarjevih besedah se svet zavoda o vodstvu odloča na podlagi informacij in sam verjame, da so o tem razpravljali ter imeli na mizi določene predloge, argumente in dejstva. “Na nek način lahko razumem, da ta dejstva niso govorila v prid razrešitvi ravno generalnega direktorja Andraža Kopača, ki je relativno malo časa v UKC, in strokovne direktorice Marije Pfeifer. Problem se je vlekel vrsto let,” je dejal Gantar.

Po mnenju vodje poslancev SD Matjaža Hana je Glažar z odstopom ravnal edino prav in bi to lahko naredil bistveno prej. A Han ugotavlja, da s tem ključne težave v UKC Ljubljana niso rešene in da so vsi soodgovorni za razmere. S prelaganjem odločitve in ugotavljanjem, kdo je kriv in kdo ne, po njegovem prepričanju spodkopavajo javno zdravstvo.

Vodja poslancev SD je v izjavi za STA še ocenil, da Glažar in ministrica dejansko ščitita vodstvo UKC Ljubljana, ki dela slabo. Vse skupaj je signal, da bi moral generalni direktor zavoda odstopiti, je še prepričan. Glažar je sicer kot razlog za odstop navedel, da so posamezni člani vlade neupravičeno diskreditirali delo sveta UKC in posegali v avtonomnost njegovih odločitev, so pojasnili v UKC Ljubljana. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen