Katalonski voditelji na begu: Puigdemont naj bi z ministri zbežal v Bruselj

0

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki ga danes že cel dan ni na spregled, naj bi zbežal v Bruselj, poroča več španskih medijev. Z njim naj bi v belgijsko prestolnico odšlo tudi več članov odstavljene katalonske vlade.

Neimenovani vir iz španskega notranjega ministrstva je za špansko televizijo La Sexta potrdil, da je Puigdemont v Belgiji. Katalonski časnik La Vanguardia pa je poročal, da je Puigdemont v Bruslju skupaj z neznanim številom članov odstavljene katalonske vlade ter da bodo podali izjavo danes popoldan.

Po poročanju belgijskega državnega radia VRT se bo Puigdemont v Bruslju sešel z odvetniki in političnimi predstavniki.

Belgijski državni sekretar Theo Francken, ki je pristojen za migracije, je v nedeljo nakazal, da bi lahko Puigdemont dobil politični azil v Belgiji. Belgijski premier Charles Michel je kasneje zavrnil njegove navedbe.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade danes vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, je danes v Madridu sporočil generalni tožilec Jose Manuel Maza. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora.

Maza je danes še pojasnil, da bodo obtožene povabili na zaslišanje. Ob tem je poudaril, da zaradi teže obtožnice ne izključuje tudi drugih ukrepov, kot sta aretacija in preiskovalni zapor.

Po pisanju španskih medijev naj bi bilo skupno obtoženih 20 oseb, od tega 14 nekdanjih članov zdaj že nekdanje katalonske regionalne vlade in šest članov razpuščenega katalonskega parlamenta. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen