Islandci po letu dni znova volijo parlament

0

Volivci na Islandiji danes že drugič v letu dni na predčasnih volitvah izbirajo parlament, althing, potem ko je septembra zaradi pedofilskega škandala, v katerega je bil posredno vpleten premier Bjarne Benediktsson, razpadla desnosredinska vlada. Volišča so odprta od 11. ure do polnoči po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Benediktsson je vlado, ki sta jo poleg njegove konservativne Neodvisne stranke sestavljali še sredinski Reformna stranka in stranka Svetla prihodnost, vodil komaj devet mesecev, ko je Svetla prihodnost napovedala odhod. Za to se je odločila, potem ko so na dan prišli poskusi premierja, da prikrije, kako je skušal njegov oče doseči rehabilitacijo obsojenega pedofila.

335.000 prebivalcev otoka na skrajnem severu Evrope – oziroma 248.000, kolikor jih ima pravico sodelovati na volitvah – se je tako znašlo pred novimi predčasnimi volitvami, že četrtimi parlamentarnimi volitvami od finančnega zloma leta 2008, ko je bila Islandija na robu bankrota. Prejšnje, prav tako predčasne volitve so potekale oktobra lani.

Pedofilski aferi so v tokratni predvolilni kampanji sledili še očitki o spornih finančnih poslih bogatega Benediktssona tik pred zlomom islandskega bančnega sistema, ki so škodili njegovi stranki, a očitno ne prehudo, saj se ji danes kljub temu nasmiha zmaga. Po zelo izenačenem boju so namreč zadnje javnomnenjske raziskave konservativcem napovedale okoli 24 odstotkov glasov, njihovim najtesnejšim zasledovalcem, levo usmerjenim zelenim pa pet odstotnih točk manj.

V 63-članski parlament althing naj bi se sicer prebilo rekordnih osem strank, glede na razmerja moči pa je prav mogoče, da bo Islandija šele drugič po osamosvojitvi od Danske leta 1944 dobila levosredinsko vlado. Islandsko politiko sicer v zadnjih letih zaznamujeta predvsem velika nestabilnost in razklanost. Ljudje izgubljajo zaupanje v politične elite, krepijo se nove, protisistemske stranke. (sta)

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen