Hamas in Fatah dosegla dogovor o spravi

0

Rivalski palestinski gibanji Hamas in Fatah sta na pogajanjih v Kairu dosegli dogovor o spravi, je sporočil vodja Hamasa Ismail Hanija. Delegaciji Hamasa in Fataha sta pogovore pod pokroviteljstvom Egipta o končanju dolgoletnega spora začeli v torek.

“Danes je bil dosežen dogovor med Hamasom in Fatahom pod egiptovskim pokroviteljstvom,” je v sporočilu za javnost naznanil Hanija.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozdravil spravni dogovor. Po njegovih besedah gre za dokončni dogovor, s katerim se bodo končale delitve med Palestinci. Kot je dodal, je ukazal takojšen podpis sporazuma.

Predstavnik Fataha je pred tem sporočil, da bo Abas obiskal Gazo v mesecu dni. Palestinski predsednik Gaze ni obiskal od leta 2007, ko je nadzor nad območjem prevzel Hamas.

Vir, ki je sodeloval na pogajanjih, je dejal, da bodo v skladu z dogovorom nadzor nad mejnim prehodom Rafa med območjem Gaze in Egiptom prevzele varnostne sile palestinskih oblasti. V prihodnjih dveh tednih naj bi se začela tudi pogajanja med vsemi palestinskimi skupinami o oblikovanju vlade narodne enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z dogovorom bodo palestinske oblasti v Gazo razporedile okoli 3000 policistov. To je sicer malo v primerjavi s številom Hamasovih policistov, ki vzdržujejo red v tej enklavi.

Eno od ključnih vprašanj na pogajanjih so bili ukrepi, ki jih je v zadnjih mesecih proti Gazi uvedel Abas, med drugim zmanjšanje dobave električne energije, zaradi česar so imeli prebivalci elektriko le nekaj ur na dan.

“Vsi nedavno sprejeti ukrepi bodo v kratkem ukinjeni,” je zagotovil visoki predstavnik Fatah Zakarija al Aga.

Hamas, ki ga EU in ZDA uvrščata med teroristične organizacije, je leta 2007 s silo prevzel oblast v Gazi in gibanji sta od takrat v sporu. V preteklosti je več poskusov sprave propadlo.

Minuli mesec je Hamas pristal na predajo civilnih oblasti v Gazi palestinskim oblastem, usoda njegovega oboroženega krila s 25.000 pripadniki pa ostaja jabolko spora med stranema.

Prejšnji teden je palestinski premier Rami Hamdalah prvič po letu 2015 obiskal Gazo. Njegovi ministri so ob tej priložnosti uradno prevzeli nadzor nad svojimi področji na območju.

Gaza, ozek pas ozemlja ob sredozemski obali, kjer v zelo slabih razmerah živi dva milijona ljudi, je pod izraelsko blokado, odkar je Hamas prevzel nadzor nad območjem. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so razmere za življenje na tem na območju katastrofalne. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen