Europa Donna: s silhuetami v DZ opozorili, da rak na dojkah niso zgolj številke

1

Akcijam ozaveščanja o raku dojk so se v rožnatem oktobru pridružili tudi v državnem zboru. Skupaj z združenjem Europa Donna so odprli instalacijo silhuet, ki predstavljajo obolele in umrle za rakom dojk v enem letu. Z akcijo so želeli opozoriti, da rak niso le številke, temveč da zaradi te bolezni trpijo resnične osebe.

Silhuete, kot je poudarila predsednica združenja Europa Donna Tanja Španić, predstavljajo skoraj 1300 oseb, žensk in moških, naših mam, žena, hčera, babic, sester, najboljših prijateljic in sodelavk, pa tudi očete in sinove, brate in prijatelje, ki zbolijo za rakom dojk, ter 400 tistih, ki zaradi te bolezni umrejo. “To pomeni, da bodo danes vsaj tri ženske v Sloveniji izvedele, da so zbolele za rakom dojk. Še nekajkrat toliko, da so zbolele za katero drugo vrsto raka. Vseh skupaj je veliko preveč,” je poudarila.

Predsednik DZ Milan Brglez  je na otvoritveni slovesnosti med drugim pozdravil priložnost, da lahko tudi poslanke in poslanci pripomorejo k ozaveščanju družbe o raku dojk. Letošnjo instalacijo silhuet je označil za izjemno povedno, dogodke, kot je bil današnji, pa kot ključne v želji po ozaveščanju o boju proti raku dojk in potrebi po povečanju obsega preventivnih pregledov.

Poudaril je, da ostaja DZ tudi v prihodnje odprt za tovrstne dogodke in če katero od bodočih žrtev morda s tem tudi rešimo, je to zelo veliko. Združenju je čestital za dosedanje delo pri informiranju in ozaveščanju o raku dojk in ob tem izpostavil izjemen pomen preventive. Obenem pa je dejal, da potrebujemo tudi zdravstvo, ki bo dopolnjevalo in izpopolnjevalo te preventivne akcije.

Članicam združenja se je za njihov trud zahvalila generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar, ki se je z boleznijo srečala od blizu, saj so zbolele kar tri njene bližnje sorodnice. “Žal je rak bolezen, ki nas spremlja v današnjem svetu,” je dejala in si zaželela, da bi dosegli 100-odstotno ozdravljivost.

Tudi Španićeva je znova opozorila, da je rak dojke v zgodnji fazi zelo dobro ozdravljiv, zato moramo narediti prav vse, kar je mogoče, da ga odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj.

Državnemu zboru se je zahvalila, ker je znotraj odbora za zdravstvo našel sogovornike, s katerimi se lahko posvetujejo glede potrebnih sprememb zdravstvenega sistema. Korak naprej pa bi lahko predstavljala redna srečanja, je poudarila.

Prosila je tudi za podporo poslancev pri prizadevanjih za aktivno vključitev in zastopanost v procesu razvrščanja zdravil in pri odločitvah za umeščanje novih zdravstvenih tehnologij v sistem. Hkrati je poslance opozorila na njihov novi projekt Roza – Razvojni program za opolnomočenje in zdravo aktivacijo žensk z izkušnjo raka dojk in rodil. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. škodljiva mamografija pravi

    Če bi se jim šlo, da bi bilo raka dojke manj, bi uporabljali termografijo namesto škodljive mamografije, ki povzroča raka. To, da mamografija pomaga proti raku dojke je tako kot bi se tolkel po glavi, da bi odpravil glavobol.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen