Dr. Gorenak: Ravnanje španske policije je lahko zakonito, toda ni legitimno – zato je obsojanja vredno!

6

Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

Naj takoj na začetku jasno in glasno povem. To kar danes počne španska policija nad Katalonci je nekaj, za kar sem, tudi kot poznavalec, ne le naše ampak tudi tujih policij mislil, da je preteklost. Pretepanje ljudi, ki želijo mirno oditi na referendum in oddati svoj glas, ter seveda zapiranje zakonitih predstavnikov Kataloncev in onemogočanje referenduma, je nekaj, kar ne sodi v Evropo kakršno sem si vsaj jaz predstavljal. Še v delu Iraka, kjer živijo Kurdi, ki so pred dnevi prav tako odšli na referendum iz enakih razlogov, policija in vojska nista počeli tega, kar vidimo v Kataloniji. Pa Bruselj? Popolni molk! Ne hvala take Evrope si nisem želel in je ne želim.

Policije  različnih držav pa se v praksi srečujejo z vprašanjem tehtanja med zakonitostjo in legitimnostjo. Na tej točki je španska policija danes povsem odpovedala. Tudi slovenska policija se je v času pred osamosvojitvijo srečevala s vprašanjem ali naj pri svojem delu upošteva načelo zakonitosti ali naj upošteva načelo legitimnosti. O čem govorim?

Tudi na predavanjih študentom sem o tem vprašanju govoril s posebno tenkočutnostjo. Ko sem leta 1990 zasedel delovno mesto svetovalca notranjega ministra Igorja Bavčarja, sem kar precej potoval tudi po Evropi in proučeval organizacijo tamkajšnjih policij. Prvo in najpomembnejše vprašanje mojih takratnih policijskih sogovornikov je bilo: »Koliko policistov ste po osamosvojitvi odpustili, koliko ste jih postavili pred sodišče«? Moj odgovor je bil jasen. Nič! Za mnoge nejasen odgovor, ki je že takrat terjal moje dodatno pojasnilo. To smo storili zato, ker je naša policija v času pred osamosvojitvijo ravnala po načelu legitimnosti in ne po načelu zakonitosti. Tako je ravnala tudi policija nekdanje Češkoslovaške, ni pa tako ravnala policija nekdanje Romunije in Vzhodne Nemčije.

Vse od leta 1983 (kongres mladine v Krškem, preko 57 številke Nove revije, do demonstracij ob procesu JBTZ) je naša policija imela nešteto zakonitih močnosti, da bi ukrepala proti tistim, ki so se zavzemali za osamosvojitev a tega nikoli ni storila. Zakaj? Zato ker je upoštevala načelo legitimnosti in ne načelo zakonitosti. Načelo zakonitosti ji je velelo, da mora spoštovati zakone in represivno ukrepati, načelo legitimnosti pa ji je velevalo, da mora spoštovati ljudsko voljo. Vesel sem, da sem bil del takratne policije (takrat milice), ki je spoštovala ljudsko voljo in ni slepo sledila zakonskim normam.

In prav na tem izpitu je danes padla španska policija. Verjamem, da je spoštovala zakon, verjamem da je spoštovala zapovedi centralnih španskih oblasti iz Madrida, toda dejstvo je, da ni spoštovala legitimne volje Kataloncev po tem, da gredo na referendum in da oddajo svoj glas. Nenazadnje to pravico nas Slovencev in državljanov je spoštovala celo nekdanja jugovojska.

Kaj pa odzivi naših politikov na to vprašanje? Janez Janša je že 23. 09. 2017 s svojim tvitom jasno sporočil, da podpira Katalonce in njihovo pravico do referenduma, Borut Pahor je danes v vlogi predsednika države dokaj jasno sporočil, da to kar smo izkoristili mi leta 1990, pripada tudi Kataloncem. Še Milan Kučan je bil jasen – postavil se je na stran Kataloncev. Miro Cerar pa me je seveda popolnoma razočaral. Sporočil je, da bi to vprašanje morali reševati po pravni in mirni poti. Pravo pa je kot kaže na strani Madrida in ne na strani Kataloncev. Na strani Kataloncev je legitimnost, ki pa je po mojem stopnja ljudske volje, ki je nad pravom.

Za zaključek pa še odgovor tistim, ki današnje ravnanje španske policije enačijo z ravnanjem naše policije ob demonstracijah 2012/2013. Takrat sem bil namreč notranji minister. Nobene primerjave seveda ni. Naša policija je takrat ukrepala izključno in samo proti nasilnim demonstrantom. Španska policija pa danes nasilno ukrepa proti mirnim posameznikom, ki želijo le izraziti ljudsko voljo na referendumu.

Št. komentarjev: 6
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ljudska volja? Neznan primer za globaliste. Globalisti ne vedo kaj je ljudska volja. Vedo samo za svojo voljo in načrt.
  gospodarsuženjpres
  boditevcvetju

 2. bruh pravi

  in še vedno je nekaj komunista v njem….ajd…

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Spri in vladaj. Zato rabiš plus in minus. Leve, desne, kristjane, muslimane… Da se med sabo sfajtajo in istrebijo. Prostozidarji 33+, ki vodijo desničarske stranke in 33+ prostozidarji, ki vodijo levičarske stranke. Ko se zgodil končni konflikt, lahk pričakujemo, da boodo visoki voditelji na obeh straneh makiavelističnega prepustili tako imenovane levičarske komunistične socialiste in tako imenovane desničarske nacionalistične socialiste nj8ihovi usodi, z upanjem in pričakovanjem, da bodo pokončali drug drugega.
  boditevcvetju

 4. re gornjemu pravi

  Katalonci so morali biti “zelo srečni”, ko so izvedeli, da jih je 23.9. podrl “znameniti” Janez Janša.

 5. Beno pravi

  Dober in strokoven sestavek!

 6. bruh pravi

  da o podpori komunistične zverine kučana niti ne omenimo….cele dneve so katalonci cvilili od veselja….ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen