Bo danes prišlo do razglasitve neodvisnosti Katalonije? Madrid poziva Puigdemonta, naj ne stori “ničesar nepovratnega”!

1

Španska vlada je danes pozvala predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta, naj ne stori “ničesar nepovratnega” in ne razglasi neodvisnosti. Puigdemont bo ob 18. uri nagovoril katalonski parlament, pri čemer se pojavljajo ugibanja, da bi lahko enostransko razglasil neodvisnost.

“Rad bi zaprosil gospoda Puigdemonta, naj ne stori ničesar nepovratnega, naj ne stopi na pot brez povratka, naj ne poda enostranske razglasitve neodvisnosti in naj se vrne k zakonom,” je za novinarje dejal tiskovni predstavnik španske vlade Inigo Mendez de Vigo, ki je tudi minister za izobraževanje.

Kot je dodal, ima Puigdemont “še čas”, da stori korak nazaj, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont bo katalonske poslance nagovoril ob 18. uri. Kot možnost, čeprav vse manj verjetna, se omenja tudi razglasitev neodvisnosti na podlagi izidov referenduma, ki so ga v tej španski pokrajini izvedli 1. oktobra.

Po navedbah regionalne vlade je na njem 90 odstotkov udeležencev podprlo neodvisnost. Udeležba je bila 43-odstotna. Nasprotniki odcepitve so v pretežni meri bojkotirali glasovanje, ki so ga španska sodišča razglasila za nezakonitega.

Tako kot v zadnjih dneh se tudi danes krepijo pozivi Puigdemontu, nekdanjemu novinarju in dolgoletnemu borcu za neodvisnost Katalonije, naj se odpove morebitni razglasitvi neodvisnosti. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Najbrž se bo podela v hlače.
    plenicezaenkratnouporabopres
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen