Analiza posmrtnih ostankov Pabla Nerude: strupena snov nakazuje, da ga je umoril režim diktatorja Pinocheta!

1

Po zadnjih preiskavah skupine 16 znanstvenikov naj bi obstajala možnost, da čilski pesnik, politik, predan komunist in prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Pablo Neruda ni umrl zaradi raka na prostati, temveč naj bi ga umorila desna vlada pod vodstvom generala in diktatorja Augusta Pinocheta, ki ji je bil trn v peti.

Neruda naj bi umrl zaradi zastrupitve in ne zaradi raka, saj so znanstveniki pri analizi posmrtnih ostankov odkrili strupeno snov. Nadaljnje preiskave bodo pokazale, če gre za naravno ali v laboratoriju izdelano substanco, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Če bomo ugotovili, da je bil strup umetno izdelan, potem gre nedvomno za zunanji poseg v smrt Pabla Nerude,” je prepričan španski znanstvenik Aurelio Luna.

Člani skupine znanstvenikov sicer prihajajo iz ZDA, Francije, Kanade, Danske, Španije in Čila, o umoru Nerude pa še niso popolnoma prepričani. Za dokončen odgovor bodo namreč potrebne nadaljnje preiskave. Tako znanstveniki še naprej dopuščajo tudi možnost, da je Neruda dejansko umrl zaradi posledic raka, je dejal sodnik Mario Carozza, ki je naročil preiskavo.

Neruda je umrl 23. septembra 1973 v bolnišnici v čilski prestolnici Santiago de Chile, nekaj dni zatem, ko je vojska zoper socialističnega predsednika Salvadorja Allenda izpeljala uspešen državni udar. Njegova pokop je sprožil prvi večji protest proti vojaški diktaturi Pinocheta.

Kot je dejal vodja čilske komunistične partije Guillermo Tellier, vse kaže, da je takratna protikomunistična oblast Nerudi želela preprečiti načrtovani pobeg v Mehiko.

Njegovo truplo so zaradi preiskave leta 2013 izkopali, nato pa lani ponovno pokopali.

Neruda je bil med leti 1945 in 1948 kot senator komunistične partije član parlamenta. Leta 1971 je dobil Nobelovo nagrado za literaturo, med drugim pa je za časa svojega življenja opravljal več diplomatskih funkcij in bil svetovalec čilskega predsednika Salvadorja Allenda. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen