Znanstveniki pojasnili izvor velikanskih ledenih struktur na Plutonu

0

Znanstvenikom je uspelo pojasniti uganko nastanka velikanskih ledenih struktur v obliki rezil na Plutonu, posnetke katerih je leta 2015 naredila sonda New Horizons (Nova obzorja). Kot so ugotovili, je ta “nazobčan teren” sestavljen skoraj izključno iz zaledenelega metana, ki je dobil prepoznavno obliko zaradi posebne oblike erozije.

Razbrazdano območje leži na najvišjih višinah površine Plutona, v bližini njegovega ekvatorja, posamezne ledene strukture pa se kot nebotičniki dvigajo več sto metrov visoko.

Gre za eno najbolj zanimivih značilnosti Plutona in kot se je sedaj izkazalo, je nastanek povezan z razgibano klimatsko in geološko zgodovino tega pritlikavega planeta, na spletni strani piše ameriška vesoljska agencija Nasa.

Potem ko so dolgo predstavljale uganko za znanstvenike, so ti sedaj odkrili, da so strukture sestavljene iz v ozračju prisotnega metana, ki na velikih višinah na Plutonu zaledeni.

Pojasnili so tudi, od kod njihova specifična oblika. “Izkazalo se je, da je Pluton podvržen spremembam v podnebju in včasih, ko je na Plutonu nekoliko topleje, začne zaledenel metan dejansko ‘izparevati’,” je pojasnil znanstvenik Nase Jeffrey Moore. Gre za proces t. i. sublimacije, pri katerem se trdna snov spremeni neposredno v plinasto.

Podobne strukture je sicer moč najti tudi visokih nadmorskih višinah ob ekvatorju na Zemlji, čeprav so bistveno manjše kot na Plutonu in merijo le po nekaj metrov. Je pa tudi njihova “nazobčanost” posledica sublimacije, dodajajo znanstveniki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen