Zdravstvo v Sloveniji kot v podsaharski Afriki: velika korupcija in številne humanitarne akcije!

5

Kriza v zdravstvu se le še poglablja in čutijo jo državljani, je poslanka SDS Jelka Godec opozorila ob predstavitvi razlogov za interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Nanizala je številne dogodke v zdravstvu v času ministrovanja Kolar Celarčeve, ki po prepričanju predlagateljev potrjujejo, da bi ministrica morala oditi.

To je že druga interpelacija zoper Kolar Celarčevo v letu dni, je danes spomnila Godčeva. Kot je opozorila, naša država poglabljanja krize v zdravstvu ne bo prenesla. “Slovenski državljani si ne zaslužimo zdravstvenega sistema, kjer vlada korupcija, kjer mladi zdravniki odhajajo v tujino in kjer je vedno več humanitarnih akcij za zbiranje sredstev za pomoč bolnim,” je poudarila poslanka SDS.

Med očitki, ki jih predlagatelji interpelacije naslavljajo na ministrico za zdravje, je Godčeva izpostavila, da se je v tem mandatu korupcija razbohotila čez vse meje, ministrica pa jo s svojimi ukrepi še legalizira in podpira. Izpostavila je tudi razmere na pediatrični kliniki, podaljševanje čakalnih dob v zdravstvu ter slabo poslovanje zdravstvenih zavodov.

Kot primer, ki da priča neukrepanju ministrice pri korupciji v zdravstvu, je Godčeva izpostavila tudi Petra Požuna, ki je istočasno poslovni direktor ginekološke klinike, državni svetnik, svetovalec ministrstva za zdravje pri pripravi nove zakonodaje ter vodja odbora za zdravstvo pri SMC. Opozorila je še na neuspešne razpise za skupna javna naročila v zdravstvu in da javni zdravstveni zavodi kljub številnim napovedanim rešitvam materiale še vedno preplačujejo.

Prav ta preplačila povečujejo tudi zadolženost javnih zdravstvenih zavodov, zato predlagatelji interpelacije ministrici očitajo odgovornost za vedno večjo zadolženost zdravstvenih zavodov. Godčeva je ministrici očitala, da je zadolženost javnih zdravstvenih zavodov poleg dviga plač zdravstvenim delavcem močno poskočila prav v času mandata Kolar Celarčeve.

“Dve tretjini izgub javnih zdravstvenih zavodov v letih 2015 in 2016 ste naredili vi, gospa ministrica. Sprostili ste varčevalne ukrepe. Verjetno so zdravstveni delavci res podplačani, a ob podpisu sporazuma s sindikati ste zagotavljali, da ta sporazum ne bo imel finančnih posledic,” je izpostavila Godčeva.

Kritična je bila tudi do napovedane ustanovitve sanacijskih odborov, ki naj bi izpeljali sanacije zdravstvenih zavodov. “Očitno imamo banana ministrstvo, če v sanacijske odbore dajete prav tiste ljudi, ki so izgube ustvarili,” je dejala poslanka SDS.

Med “grehi” Kolar Celarčeve je poslanka izpostavila še interventni zakon, s katerim bo država zdravstvenim zavodom namenila 136 milijonov evrov, ne da bi bolnišnice sploh pripravile sanacijske programe, ter ideje o združevanju bolnišnic. “Taki ad hoc ukrepi, ki jih želi uvesti ministrica, še poglabljajo krizo v zdravstvu,” je posvarila Godčeva. Spomnila je tudi na številne ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, ki pa so se doslej izkazali za neuspešne.

Kolar Celarčevi interpelacija očita tudi neukrepanje ob razmerah na pediatrični kliniki. Dovoljevala naj bi pranje umazanega perila zdravnikov in javnega zavoda v javnosti, več kot pol leta po preteku roka, v katerem bi UKC Ljubljana moral vzpostaviti mednarodni pediatrični kardiokirurški center in podpisati pogodbo z mednarodnim centrom, pa ni ukrepala. Ministrico je Godčeva danes vprašala, kaj je čakala.

Predlagatelji interpelacije ministrici očitajo tudi odgovornost za zakonodajo, ki zamuja in je po njihovem mnenju v nasprotju z evropskimi standardi. Ob tem je izpostavila sprejemanje zakonodaje po nujnem postopku, nasprotovanje strokovne javnosti nekaterim predlaganim zakonom, ukinjanje javnosti podatkov o številu čakajočih, nedelovanje e-naročanja.

Ministrica Kolar Celarčeva je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila, seja pa se nadaljuje s predstavitvijo stališč poslanskih skupin.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pričakovano uspešno prestala glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS. Interpelacijo je podprlo 23 poslancev, proti razrešitvi ministrice pa je glasovalo 42 poslancev.

Poslanka SDS Jelka Godec pa je v enem stavku povedala bistvo: “Koalicija ni podprla vas ali vaših zakonov. Rešili so predsednika in ne bolnikov.” (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. Grega pravi

  Slovensko zdravstvo je slabše kot v Afriki in Aziji! Se vidi, da so na oblasti rdeče zumbe oz. rdeči kmeri.

 2. Pero pravi

  Milojkaaaaaaaa odstopiiiiiiiiiii

 3. bruh pravi

  čeprav je nesposobna in koruptivna bo obdržala sloček in to le zato , ker je mafijsko/ideološko/volilno popolno zvesta rdečuhinja in je lojalna do rdeče državne mafijske legalne oligarhije….le to šteje…..

 4. Renato pravi

  Rdeči pajaci, ki imajo za norca vso državo. A žal jih bomo še gledali do drugega poletja.

 5. raft pravi

  Renato pravi:

  Rdeči pajaci, ki imajo za norca vso državo. A žal jih bomo še gledali do drugega poletja.
  ————————————–
  Se bojim, da jih bomo gledali še desetletja. Tumasti Slovenci so namreč skupaj s če-furji v večini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen