V Moskvi odkrili 7 metrov visok spomenik Mihailu Kalašnikovu

1

V Moskvi so danes odkrili spomenik Mihailu Kalašnikovu, izumitelju legendarne avtomatske puške AK-47, ki je v človeških rokah vzela nešteta življenja povsem svetu. Sedem metrov visok kip Kalašnikova, ki v rokah drži svojo stvaritev, stoji na prometnem otoku na eni od moskovskih avenij.

Ruski minister za kulturo Vladimir Medinski ni varčeval s pohvalami na račun Kalašnikova, njegovo puško, ki so jo po nekaterih ocenah po svetu izdelali v 100 milijonih kosov, pa je označil za kulturno blagovno znamko Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mihail Kalašnikov se je rodil leta 1919 v Sibiriji, umrl pa je decembra 2013 v Iževsku, glavnem mestu ruske republike Udmurtija, kjer je živel.

Kalašnikov, razočaran nad sovjetsko oborožitvijo, je zamisel za novo avtomatsko puško, ki bi delala v vseh vremenskih pogojih, dobil, ko je med drugo svetovno vojno okreval po strelni rani. Nastala je AK-47, kar je okrajšava za Avtomat Kalašnikova 1947, ki je postala osnovna oborožitev sovjetskih vojakov.

Preprosto zasnovana puška je med hladno vojno postala simbol borcev za neodvisnost in levičarjev, njena podoba pa se je znašla na zastavi Mozambika in znaku libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Izum je Kalašnikovo ime ponesel po svetu, sam pa je ob koncu življenjske poti obžaloval svojo vlogo pri snovanju najbolj razširjene puške na svetu. “Moja duševna bolečina je neznosna,” je pol leta pred smrtjo zapisal v pismu prvemu možu ruske pravoslavne cerkve. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Genas pravi

    Ruski minister za kulturo je režimski butelj, tak kot naš Peršak.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen