V avstrijskem parlamentu med prenovo našli slike in doprsne kipe Hitlerja

0

V kleti avstrijskega parlamenta so med prenovitvenimi deli našli več umetniških upodobitev nekdanjega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja. V omari v enem od kletnih prostorov so bile štiri slike, dva doprsna kipa ter relief z njegovo podobo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Najdba po navedbah tiskovnih predstavnikov parlamenta ne predstavlja velikega presenečenja, saj stavbo prenavljajo po približno 130 letih. Vemo, da so med drugo svetovno vojno poslopje uporabljali kot lokalni sedež nacionalsocialistične stranke in tovrstna odkritja smo pričakovali, so povedali za francosko tiskovno agencijo AFP.

Umetniške upodobitve so predali zgodovinarjema, ki trenutno preučujeta zgodovino poslopja parlamenta v nacističnem obdobju države med letoma 1938 in 1945. Po besedah predsednice parlamenta Doris Bures najdba “izpostavlja pomembnost preučitve še nepopolne zgodovine te stavbe med drugo svetovno vojno”.

Obsežna prenova 134 let stare stavbe naj bi trajala do leta 2020. Poslanci so tam opravili zadnjo sejo 13. julija, do zaključka del bodo zasedali v bližnji palači Hofburg. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen