SpaceX razkriva načrte za pot na Mars do 2022

0

Futurist in izumitelj ter prvi mož podjetja SpaceX Elon Musk je danes med astronomsko konferenco v Adelaidu razkril ambiciozne načrte, da bi že v petih letih, torej do leta 2022, dosegel Mars. Prav tako si je zamislil, da bi kar z raketami prevažali ljudi med večjimi mesti na Zemlji, pot pa da bi trajala do pol ure.

Ustanovitelj zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX, ki že oskrbuje Mednarodno vesoljsko postajo, si je zamislil medplanetarni transportni sistem, da bi lahko na Mars pošiljali plovila s tovorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Seveda pa moramo zdaj ugotoviti, kako vse to financirati,” je dejal Musk na mednarodni astronomski konferenci v avstralskem mestu Adelaide, ki se danes zaključuje.

Musk je še napovedal, da so v SpaceX že začeli graditi ta sistem. Prvo vesoljsko plovilo naj bi začeli izdelovati že v naslednjih šestih do devetih mesecih. “Verjamem, da lahko dokončamo ladjo in jo izstrelimo v nekje petih letih,” je dejal.

Leta 2022 naj bi tako na Marsu pristali najmanj dve tovorni vesoljski plovili. Glavni cilj te misije pa bi bilo najti najboljši vir vode, ki naj bi jo uporabili tudi kot možni pogonski vir za rakete.

Ti dve plovili bi na Mars dostavili opremo za proizvodnjo energije in za vzdrževanje za življenje potrebnega okolja ter drugo potrebno opremo za podporo prihodnjih misij. Že leta 2024 pa naj bi na rdeči planet prispele štiri vesoljske ladje, na katerih naj bi bili tudi ljudje, je napovedal Musk.

Vse to bi Musk financiral s številnimi aktivnostmi njegovega vesoljskega podjetja na Zemlji, od pošiljanja satelitov v vesolje do oskrbovanja mednarodne vesoljske postaje in morebitnih misij na Luni.

Prav tako namerava vzpostaviti “raketno” potniško povezavo med večjimi mesti na Zemlji, ki bi trajale pol ure ali manj. Pot iz Bangkoka v Dubaj bi na primer trajala 27 minut, iz Tokia v New Delhi pa 30 minut, je izračunal. “Ko ste enkrat izven atmosfere, bo polet gladek kot svila, brez turbulenc,” je dejal.

“Če bomo naredili te zadeve, da bi šli na Luno in Mars, zakaj jih potem ne bi uporabili tudi na Zemlji,” je dodal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen