Program za prepoznavanje homoseksualnih obrazov razdvaja

0

Sporna študija o programu za prepoznavanje obraza, ki naj bi ločil med homoseksualnih in heteroseksualnimi osebami, je zanetila prepir med njenimi ustvarjalci in dvema vodilnima skupina za pravice LGBT. Študija univerze v Stanfordu namreč trdi, da lahko program določi spolno usmerjenost oseb po obraznih značilnostih, ki jih ne zaznajo ljudje.

Sodelujoči znanstveniki so zavrnili skupini za pravice LGBT, ki sta obtožili študijo, da je nevarna. Podrobnosti študije naj bi objavili v znanstveni reviji Journal of Personality and Social Psychology, piše britanski BBC. Za študijo so znanstveniki razvijali umetne inteligence, tako da so uporabili fotografije več kot 14.000 Američanov, ki so jih dobili s spletne strani za iskanje partnerjev. Od vsake osebe so uporabili do pet fotografij in vnesli spolno usmerjenost, ki jo je oseba navedla na spletni strani.

Znanstveniki trdijo, da lahko iz rezultatov programa sklepajo, da ta razlikuje med istospolnimi in heteroseksualnimi moškimi in ženskami. V enem od testov, kjer so imeli eno fotografijo homoseksualnega moškega in drugo heteroseksualnega moškega, je program pravilno določil spolno usmerjenost v 81-odstotkov primerov. Pri ženskah je bil uspeh 71-odstoten. Iz testov so znanstveniki ugotovili, da so obrazi homoseksualnih oseb bolj spolno “atiptični”. Geji imajo bolj ozko čeljust in daljše nosove, pri lezbijkah pa so opazili večjo čeljust. Vendar pa se program ni obnesel v drugih testih.

Med prvimi je o študiji pisal britanski Economist, ki je izpostavil nekaj pomanjkljivosti. Med drugim so v študiji uporabili le bele Američane ter le fotografije s strani za iskanje partnerjev, ki so bolj verjetne, da bodo razkrivale spolno usmerjenost. Dve ameriški skupini za pravice LGBT sta v petek izdali izjavo, v kateri sta napadli študijo, da ni znanost, ampak opis lepotnih standardov na spletnih straneh za iskanje partnerjev, ki pa ignorirajo velike dele LGBT skupnosti.

Ta lahkomiselna odkritja bi lahko služila kot orožje, ki bi škodilo tako heteroseksualcem, ki se jim narobe določi spolna usmerjenost, kot tudi gejem in lezbijkam, ki so v razmerah, kjer je nevarno izdati svojo spolno usmerjenost,” je dejal Jim Halloran iz organizacije Glaad, ki se je podpisala pod izjavo.

Organizacija za pravice LGBT Kampanja za človekove pravice (HRC) je opozorila pred študijo tudi kalifornijsko univerzo v Stanfordu, ki bi se po njihovo morala oddaljiti od nje, ne pa s svojim imenom dodati kredibilnost “študiji, ki je nevarno pomanjkljiva”.

Raziskovalca Michael Kosinski in Yilun Wang, ki sta sodelovala pri študiji, sta opozorila pred “prehitro sodbo”. Dejala sta, da se lahko znanstvene ugotovitve zavrne le z novimi znanstvenimi podatki, ne pa z odvetniki in drugimi, ki imajo dober namen, niso pa znanstveniki. (sta)

Znanstveniki homo lobijem zaprli usta. Potem, ko so jim jih najprej izmerili, med drugim.
Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen