Pričakovano: večina poslancev DeSUS in SD bo proti interpelaciji zoper Kolar Celarčevo

0

Večina poslancev DeSUS in SD napoveduje glasovanje proti interpelaciji zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, čeprav obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu. Hkrati ne skrivajo, da gre za obstoj koalicije: prvak DeSUS Karl Erjavec je tako povedal, da gre za podporo premierju Miru Cerarju, medtem pa v SD izpostavljajo nasprotovanje politiki SDS, predlagateljici interpelacije.

Erjavec je v izjavi novinarjem po seji poslanske skupine DeSUS pojasnil: šest poslancev DeSUS na sredini interpelaciji bo podprlo ministrico za zdravje, drugi pa bodo vzdržani oz. odsotni. V isti sapi je prvak DeSUS poudaril, da so zelo nezadovoljni z ministrico za zdravje, a ne vidijo smisla v tem, da jo zamenjajo nekaj mesecev pred volitvami. “To bi bilo smiselno takrat, ko je DeSUS opozarjala na to, da reforme ne bodo izpeljane in da se težave v zdravstvu poglabljajo,” je pojasnil in spomnil, da bi zamenjava ministrice v tem trenutku lahko tudi destabilizirala vlado. Po Erjavčevih navedbah z glasovanjem ne bodo izražali podpore ministrici, ampak premierju Miru Cerarju. Zatrdil pa je še, da se v zameno za te glasove niso dogovarjali za podporo kakšnim drugim projektom oz. predlogom.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi novinarjem spomnil, da se o zdravstvu pogovarjajo že več kot eno leto, danes pa so se odločili, da ne bodo pomagali opozicijski SDS in tistim, “ki želijo zrušiti zdravstveni sistem do konca”. Po Hanovih besedah s podporo interpelaciji ne bi reševali težav bolnikov, zato je ne bodo podprli oz. bo pet njihovih poslancev podprlo ministrico. Poslanec SD Janko Veber je za STA pojasnil, da bo interpelacijo podprl.

Tudi Han je sicer poudaril, da bi bilo neodgovorno nekaj mesecev pred volitvami spraviti zdravstvo, ki je v težavah, v mrtvi tek. “Je pa res, da je SMC tista stranka, ki vodi zdravstveni resor tri leta in je vanj dala relativno veliko denarja, rezultati pa niso vidni,” je opozoril vodja poslancev SD. Dodal je, da bo moral premier Cerar, ki “neizmerno podpira ministrico Kolar Celarčevo, prevzeti del odgovornosti, če se na koncu ne bo izšlo tako, kot si želijo: da bodo vsi ljudje imeli relativno dober dostop do javnega zdravstva”.

Po Hanovih besedah pa je najtežje vprašanje, na katerega zato ne bo odgovoril, kaj od ministrice še pričakuje do konca mandata. Na vprašanje, ali se v SD ne bodo čutili soodgovorni za stanje v zdravstvu, ker bodo ministrico podprli, pa je odgovoril z besedami, da so proti politiki SDS in politiki rušenja sistema v državi za vsako ceno. Dodal je še, da je seznanjen s tem, da v opoziciji pripravljajo še kakšno interpelacijo. “Stranka, ki živi s tem, da ruši, nima naše podpore,” je še poudaril Han.

Glede na napovedi koalicijskih partneric je pričakovati, da bo Kolar Celarčeva kljub vsem kritikam na njeno delo uspešno prestala že drugo interpelacijo. V SDS ji sicer očitajo, da ne obvladuje razmer v zdravstvu. (sta/ ured)

Izguba v poslovanju UKC Maribor za prva dva meseca 2017 znaša 1,5 mio EUR.

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen