Petrović ni več hrvaški selektor

0

Aleksandar Aco Petrović ni več selektor hrvaške košarkarske reprezentance, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaška košarkarska zveza in 58-letni Petrović, sicer brat legendarnega Dražena Petrovića, sta se dogovorila za sporazumno prekinitev sodelovanja, o tej odločitvi pa je hrvaška zveza danes obvestila javnost.

Razlog za prekinitev sodelovanja na hrvaški klopi je bil za hrvaško strokovno in športno javnost presenetljivi poraz hrvaških košarkarjev v uvodnem krogu izločilnih bojev proti Rusiji s 101:78.

Slovenska košarkarska reprezentanca je prvi finalist letošnjega evropskega prvenstva v košarki, potem ko je v četrtek zvečer z razliko kar 20 točk izločila aktualne evropske prvake Špance. Rusi se bodo za finale udarili drevi s Srbi.

“V pogovoru smo prišli do ugotovitve, da je tekma osmine finala EuroBasketa 2017 proti Rusiji dobila negativni predznak tako na strani hrvaške zveze kot pri dosedanjem selektorju, zato smo se odločili za sporazumno prekinitev sodelovanja,” so v izjavi za javnost sporočili v hrvaški zvezi.

Hrvaška košarkarska zveza bo Petrovićevega naslednika na selektorskem stolčku po pričakovanjih razkrila v soboto, ko je zveza sklicala novinarsko konferenco.

Upravni odbor zveze je Petrovića imenoval lani marca, ki je tako na selektorski stolček hrvaške reprezentance sedel že tretjič. Na selektorskem stolčku je zamenjal Velimirja Perasovića, ki je bil neuspešen na evropskem prvenstvu leta 2015. Perasović nato ni dobil dovoljenja svojega kluba Kutxe Laboral, da s hrvaško zvezo podpiše novo pogodbo. Petrović je hrvaško reprezentanco vodil na kvalifikacijah za olimpijske igre v Riu in tudi na igrah, kjer so Hrvati igrali v četrtfinalu, ko so jih s 83:82 izločili Srbi. A delo je bilo le začasno, po olimpijskih igrah se je posvetil poslu v Ciboni, reprezentanca pa je bila nekaj mesecev brez selektorja.

Petrović je v svojem prvem mandatu na hrvaški klopi osvojil bronasto kolajno, tretji je bil na evropskem prvenstvu leta 1995, kar je tudi zadnje hrvaško odličje na velikih tekmovanjih. Drugič je reprezentanco vodil na evropskem prvenstvu leta 2001, kjer je Hrvaška v četrtfinalu izgubila proti Turčiji. Na evropskem prvenstvu 2013 je bil selektor reprezentance BiH, nekaj uspehov pa je pred tem dosegel tudi zagrebško Cedevito. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen