Nezaslišana Cerarjeva poteza: prvi mož izvršilne oblasti s škandaloznimi pozivi parlamentarcem kaj naj ne sklicujejo posega v zakonodajno oblast!?

11

Premier Miro Cerar je danes predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS) pozval, naj umakne predlog za sklic seje odbora, na kateri naj bi ta teden govorili o pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma.

Kot je v pozivu Mahniču zapisal predsednik vlade, je Slovenija odločna implementirati odločitev arbitražnega sodišča, a je implementacijo potrebno zagotoviti po politični poti, pri čemer vlada izhaja iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah.

Cerar je še ocenil, da je iz tega razloga sklic parlamentarnega odbora za obrambo na temo pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma povsem neprimeren. “Delovanje Slovenije v mednarodnem prostoru namreč izhaja iz politike miru in nenasilja,” je v pozivu zapisal premier.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo jasno stališče v tem primeru zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je vrhovni poveljnik slovenske vojske.

Mahnič se je prek Twitterja že odzval na Cerarjev poziv in zapisal, da je nad pozivom predsednika vlade “šokiran”.

Iz urada predsednika Pahorja pa so se za STA odzvali, da predsednik republike poudarja, da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini posameznih točk v izključni pristojnosti odbora oz. državnega zbora kot samostojne veje oblasti. Predsednik Pahor to v celoti spoštuje, so poudarili v njegovem uradu.

Vendarle pa so dodali še, da je predsednik Pahor večkrat poudaril, “da je bil sporazum o načinu določitve meje dosežen po mirni poti in da mora biti po mirni poti tudi uveljavljen”. “V interesu obeh držav je, da se vzdržita vsakršnih izjav ali ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov. Prepričan je, da je le tako mogoče sporazumno uveljaviti arbitražno razsodbo o določitvi meje,” so še sporočili iz Pahorjevega urada.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri.

Mahnič je na sejo poleg članov odbora na nujno sejo povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.

Arbitražno sodišče je 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementirala, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže.

Slovenija in Hrvaška sta v skladu z arbitražnim sporazumom dolžni v času šestih mesecev od razsodbe izvesti vse priprave za implementacijo razsodbe.

[su_box title=”Mahnič kritičen do Cerarjevega poziva k umiku sklica seje odbora za obrambo“]Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič (SDS) je danes dejal, da poziv premierja Mira Cerarja k umiku sklica seje odbora, na kateri bi govorili o pripravljenosti vojske ob implementaciji arbitražne sodbe, sprejema z razočaranjem. Cerar želi po njegovem mnenju s pozivom preusmeriti pozornost z interpelacije ministrice Milojke Kolar Celarc. Mahnič je danes v izjavi očital Cerarju, da je potreboval en teden, da je pozval k preklicu seje odbora, ki je sklicana za četrtek. Meni, da je razlog za sredo napovedana interpelacija Kolar Celarčeve, kar “predsednika vlade očitno skrbi, ker ne drži več skupaj koalicije, ker nima urejenih stvari”. Nadaljeval je, da Cerar ne nadzoruje “niti lastnih uslužbencev v kabinetu predsednika vlade, kajti od tam curljajo informacije, ki so prišle tudi do mene in te informacije so bile povod za sklic seje odbora”. Po Mahničevih informacijah naj bi Hrvaška v okolico Umaga in Pulja poslala ladje obalne straže, na katerih pa so v resnici pripadniki specialnih enot hrvaške vojske. Cerar naj bi po Mahničevih besedah vedel, da Hrvaška ne bo dopustila implementacije arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu in da bo mejo tam branila z vsemi sredstvi. Mahnič namerava na zaprti seji parlamentarnega odbora za obrambo vprašati vlado, kakšni so scenariji, če pride do konflikta, in ali bo pri implementaciji sodelovala tudi vojska. Po njegovem mnenju mora odbor vedeti, kakšne načrte ima vlada z vojsko. Poslanec SDS je še pozval predsednika DZ Milana Brgleza, “da zaščiti državni zbor pred aroganco izvršne veje oblasti, ki želi izvajati pritiske na avtonomno, zakonodajno vejo oblasti”. Cerarja pa je pozval, naj “namesto, da želi uveljavljati in izvrševati svojo voljo nad mano, nad odborom za obrambo, nad poslanci, raje izvršuje in uveljavlja voljo” Slovenije v Piranskem zalivu. Četrtkova seja odbora je sporna za Cerarja, ki je Mahniča v ponedeljek pozval k umiku njenega sklica, saj je po njegovih besedah implementacijo arbitražne razsodbe treba zagotoviti po politični poti. Tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je danes ocenil, da je seja nepotrebna, ker slovenska vojska nima vloge pri implementaciji arbitražnega sodišča.[/su_box]

Št. komentarjev: 11
 1. JanezJanša pravi

  Cerar ima prav. Ta Žan je res en butelj.

 2. raft pravi

  Kje ste vstajniki? Ste vsi že pocrkali? Sedaj se vidi, da ste v resnici protislovenska svojat. Ne Hitler, mi Slovenci bi vas morali izseliti !!!

 3. Lemy pravi

  Mahnič mahni rdečkarje po buči, kaj se bodo norca delali iz slovenskih vitalnih interesov!

 4. borec pravi

  Zakaj se ne sproži ustavna obtožba?

 5. re gornjemu pravi

  Raft, če si tudi ti “takšen golobradi Slovenec”,kot Mahnič, se vgrizni v jezik in glej risanko.

 6. mahni pravi

  SDS spet zeli izredne razmere ker ji z Magno ni uspelo. Klasika

 7. raft pravi

  re gornjemu pravi:

  Raft, če si tudi ti “takšen golobradi Slovenec”,kot Mahnič, se vgrizni v jezik in glej risanko.
  ———————————–
  Repetaš. Naj te ne prizadene resnica in ne lulaj proti vetru.

 8. raft pravi

  g

 9. re gornjim pravi

  Neverjetno, kaj je zakuhal golobradi “politikant” iz SDS.Poglejte si reakcije hrvaških medijev(na koncu imajo še prav). Izpadamo totalni kekci in cepci!!!!!!!!!!!

 10. raft pravi

  Upokojeni hrvaški admiral in svetovalec hr. predsednice je predstavil hrvaški javnosti kako bi njihovi vojaki zasedli Ljubljano, mi pa ne smemo vedeti v kakšni kondiciji je naša vojska?

 11. re gornjemu pravi

  Le kaj bi se šel raft? Ravbarje in žandarje?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen