Naveza Cerar- Fištravec po pričakovanjih: selitev Magne na mariborski konec naslednja faza manipulacije z javnostjo?

0

Mariborski župan Andrej Fištravec po izteku roka za pritožbe na okoljevarstveno soglasje Arsa za projekt Magne v občini Hoče-Slivnica pričakuje, da bo Magna Steyr sedež slovenskega podjetja v kratkem prenesla iz Ljubljane v regijo investicije. Pričakuje tudi, da bo Magna spoštovala dogovore z deležniki in tako še okrepila zaupanje v projekt. O kakšni krepitvi kakšnega zaupanja– posebej glede na številne nejasnosti, pripombe in zavlačevanja- agencijska vest ne navaja.

V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za projekt Magna ni bilo pritožb, sta ob odprtju obrtnega sejma Mos v Celju danes povedala premier Miro Cerar ter gospodarski minister Zdravko Počivalšek. S tem se je odprla pot za izdajo gradbenega dovoljenja, kar naj bi se zgodilo do začetka oktobra.

Fištravčev PR tudi tokrat ni razočaral, cvetke kar dežujejo. Magnina investicija, da “se bo vpisala v zavest naše regije kot tisti projekt, ki je povezal ljudi in nas vse spodbudil k aktivni udeležbi v procesu nastajanja tovarne”, je v pisni izjavi ocenil župan Mestne občine Maribor Fištravec. Kje in kako Fištravec vidi tovarno, ni pojasnil. A to še ni vse: v procesu je bilo po njegovi oceni potrjeno, da je lokacija, ki so jo predlagali na mariborski občini, primerna in omogoča izrabo že zgrajene državne infrastrukture na lokaciji in v regiji.

“Ne dvomim v razvojne ambicije Magne in jasno je, da je projekt Magna Nukleus le začetek in da bo sledila tako druga kot tretja faza projekta. Zato pričakujem, da bo sedež podjetja v kratkem prenešen v našo regijo, kjer se bo tudi odvijala dejavnost,” je poudaril Fištravec. “Upam, da se bo praksa, da se za večje projekte ustanovi podjetje v Ljubljani, čeprav se bo dejavnost odvijala na drugem koncu države, konča. Ta realnost samo kaže, kako potrebna je decentralizacija države,” je še dodal v svojem pamfletu.

V regiji pa bodo morali energijo usmeriti v zagotavljanje primernega in zadostnega domačega kadrovskega potenciala, je še spomnil. Da je pred tem vseskozi propagandistično zatrjeval, da bo delo zagotovljeno Mariborčanom, ni omenil.

Fištravec- sicer nekdaj (i)legalni aktivistični sociolog– se je ob tem zavzel tudi za spremembe zakonodaje, ki bi omogočile domačim in tujim investitorjem “predvidljive časovne okvire” za pridobitev dovoljenj za pričetek proizvodnje oz. dejavnosti. Zavzel se je tudi za zaključek insolventnih postopkov v razumnih in predvidljivih rokih, za povečanje pristojnosti občin pri razpolaganju z zemljišči in cenovno politiko le-teh ter za ustanovitev regij. (sta/ ured)

Prelevitev mandata: iz (i)legalnega aktivista-sociologa v zagovornika težkih kapitalistov. Zgodovina se ponavlja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen