Nadal z zmago v New Yorku potrdil, da je številka ena

0

Španski teniški igralec Rafael Nadal je najboljši možni način potrdil prvo mesto na računalniški jakostni lestvici, ki ga je prevzel pred tedni. V finalu odprtega prvenstva ZDA v New Yorku je brez težav s 6:3, 6:3 in 6:4 premagal presenečenje turnirja Južnoafričana Kevina Andersona.

Za 31-letnega Španca je to že 16. zmaga na turnirjih za grand slam (Roger Federer jih ima 19), po Parizu druga letošnja in po letih 2010 in 2013 tretja na odprtem prvenstvu ZDA. Skupno ima v svoji karieri že 74 turnirskih zmag.

Nadal je bil proti igralcu, ki na turnirjih doslej še nikoli ni prišel dlje od četrtfinala, že pred začetkom dvoboja velik favorit. Ne samo zaradi izkušenj, ampak tudi zaradi dejstva, da je proti njemu dobil vse štiri medsebojne obračune. Tudi v petem vrstniku ni ponudil niti najmanjših možnosti za presenečenje, Andersonu ni ponudil niti ene možnosti za odvzem servisa. Igral je raznovrstno, v glavnem z osnovne črte, ko pa je prišel na mrežo, je to učinkovito izkoristil. Delal je precej manj napak od tekmeca, ki se je najbrž kmalu sprijaznil, da proti razpoloženemu tekmecu svojega velika uspeha ne bo uspel izboljšati.

V prvem nizu je bilo izenačeno do izida 3:3, nato pa je Španec 32. igralcu sveta dvakrat vzel servis in niz je bil končan. V drugem nizu se je Južnoafričan držal do izida 2:2, en “break” Španca je bil dovolj za vodstvo 2:0. V tretjem nizu je Nadal takoj dobil igro na tekmečev začetni udarec, prednost pa obdržal do konca. Zadnja igra na Nadalov servis je bila edina, ki se je zavlekla do 40:40, pred tem Južnoafričan nikoli ni bil blizu “breaka”. A Nadal je bil kljub hrupu v občinstvu zbran tudi, ko je prišel v škripce, z dvema odličnima začetnima udarcema je dobil dve zaporedni točki, ki so pomenile zmago in 3,07 milijona evrov nagrade.

Nadal je na prestolu zamenjal Švicarja Stanislasa Wawrinko, ki letos kot še nekateri drugi asi (Andy Murray, Novak Đoković, Miloš Raonić, Kei Nishikori…) zaradi poškodbe ni igral.

* Izid:
Rafael Nadal (Špa/1) – Kevin Anderson (Jar/28) 6:3, 6:3, 6:4 (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen