Na Goriškem se bodo srečali prvi prosti letalci v Sloveniji

0

Na pristajališču na Ajševici blizu Nove Gorice, med slovenskimi in tujimi jadralnimi padalci poznanem in priljubljenem pristajališču, se bodo danes srečali prvi slovenski prosti letalci. Na srečanje bodo s seboj prinesli tudi svojo prvo opremo, ki jo bodo razstavili in tako ponudili na ogled mlajšim navdušencem.

Predsednik Zveze za prosto letenje Slovenije Bojan Žižmond je  pojasnil, da so takšno srečanje želeli organizirati že pred dvema letoma, ko so praznovali 30. obletnico prvih poletov z jadralnimi padali v Sloveniji, in tudi lani, a jim tega vreme ni dopuščalo. “To nam je uspelo letos in kot kaže, bo tokrat vreme vzdržalo,” je povedal Žižmond in dodal, da so padalci pač vedno odvisni od vremena. Ko je slabo, se pač ne da leteti.

30. obletnica prvih poletov z jadralnimi padali ter 40. obletnica prvih poletov z jadralnimi zmaji je bila že pred dvema letoma. Tokrat pa so na Goriško povabili vse prve jadralce v Sloveniji. Po Žižmondovih besedah naj bi se zbralo okrog sto ljudi.

Prisotnim želijo prikazati, s čim se je včasih letelo po slovenskem nebu, prav tako pa želijo pokazati, kako hitro se je ta šport razvijal v minulih desetletjih. “S temi padali in zmaji se ne leti več, ker niso varni, so pa zanimivost za mlajše letalce,” je povedal Žižmond.

Na pristajališču Lijak se bodo zbrali okrog 13. ure, ob 16. uri pa sledi krajša slovesnost, na kateri bodo približno 60 prvim letalcem podelili posebna priznanja in plakete.

Do prvih letalcev smo prišli po spisku, ki ga ima Agencija za civilno letalstvo. Vendar vseh med njimi ne bo, saj so nekateri starejši, nekateri tudi že pokojni, nekaj pa jih še vedno tudi leti,” je dejal predsednik Zveze za prosto letenje Slovenije. Prvih pogumnih letalcev je bilo po njegovih podatkih okrog deset. Na goriško-posoškem območju so to bili Ferdinand Golob, Damjan Koren, Peter Podgornik, ki še vedno leti, in Cveto Hvala.

Čeprav so potrebovali več kot 30 let za organizacijo takšnega srečanja, pa Žižmond obljublja, da ne bo zadnje. Pripravljati ga želijo vsakih nekaj let, sploh ob okroglih obletnicah, kakršna je bila tudi tista pred dvema letoma. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen