Na celjskem sejmišču se začenja 50. Mos

0

Na celjskem sejmišču bo od danes do nedelje potekal 50. jubilejni Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos), ki ga bosta odprla premier Miro Cerar in podpredsednica hrvaške vlade Martina Dalić. Hrvaška je namreč letos prvič v zgodovini sejma njegova partnerica. Na Mosu se bo letos predstavilo skoraj 1500 razstavljavcev.

Kot je povedal izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, 50. Mos prinaša še bogatejšo ponudbo in segmentacijo sejma na pet ključnih področjih, in sicer gradnjo in obnovo doma, kamping in karavaning, turizem in prehrano, opremo in materiale za obrt in industrijo, poslovne storitve in priložnosti v tujini ter izdelke široke potrošnje.

V hrvaškem paviljonu se bo predstavilo 30 hrvaških proizvajalcev, večinoma malih in srednjih podjetij iz panog, kot so predelava lesa in izdelava pohištva, kovin in strojne obdelave, merilnih naprav in avtomobilskih delov kot tudi predmetov za široko potrošnjo in poslovnih storitev s področja marketinga, založništva in oblikovanja. Danes bo potekal tudi slovensko-hrvaški poslovni forum.

Prav posebno mesto bodo organizatorji namenili delavnicam, kjer bodo obiskovalcem predstavili nekatere tradicionalne obrti, kot je izdelava lectov, ki so uvrščeni tudi na Unescov seznam kulturne dediščine. Hrvaška bo na Mosu predstavila tudi nekaj privlačnih turističnih destinacij, obiskovalci sejma pa bodo lahko uživali v različnih hrvaških kulinaričnih dobrotah.

Tretjič zapored bo v sejemski dvorani A predstavitev kitajskih podjetij v okviru Premium Brands China – letos se bo predstavilo preko 30 podjetij predvsem s področja mehatronike. Skupinsko predstavitev pripravljajo Črna gora, Srbija, kjer je nosilec predstavitve Vojvodina, in Indija. Predstavila se bo Poljska in korejska agencija za promocijo trgovine in investicij Kotra.

Dogajanje bodo pomembno sooblikovale aktivnosti Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in gospodarskega ministrstva. OZS se bo tradicionalno predstavila skupaj s strokovnimi sekcijami, območnimi zbornicami ter domačimi in tujimi partnerji. Vse dni sejma bo z nasveti, pogovori in dogodki na posebnem razstavnem prostoru aktivno tudi gospodarsko ministrstvo, že prvi dan pa bo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije potekala okrogla miza z naslovom Razbijamo mite o tujih neposrednih investicijah. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen